În cursul zilei de Miercuri, 8 Ianuarie 2020, mai mulți primari din județul Bihor au fost convocați la sediul Instituției Prefectului Județului Bihor din municipiul Oradea pentru a semna actele adiționale la contractele derulate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Cu această ocazie, spre nedumerirea primarilor participanți, o persoană din cabinetul prefectului ar fi înmânat fiecărui primar o carte de vizită a unui ”expert în accesare de fonduri europene”, recomandându-le, se spune, folosirea serviciilor acestuia ”pe probleme de PNDL și de fonduri.”
Mai mult, conform surselor noastre, o doamnă primar convocată la această întâlnire susține că domnul prefect Dumitru Țiplea i-ar fi înmânat personal o astfel de carte de vizită!

Date fiind declarațiile virulente ale liderilor PNL împotriva PNDL – din al cărui buget guvernul Orban a tăiat aproape un miliard de euro pentru acest an, nu înțelegem motivele pentru care prefectul județului Bihor a convocat o parte din primarii din județ la cabinetul său pentru semnarea unor acte adiționale ce țin de actualul Minister al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației. Este o practică neuzitată până în prezent, din câte știm noi, și care a ridicat mari semne de întrebare primarilor convocați. Mai mult, fostul prefect Ioan Mihaiu s-a ferit în mandatul său de astfel de abordări.

Ce este mai grav este motivul pentru care acestor primari, într-o instituție publică, Instituția Prefectului Județului Bihor, le-au fost înmânate cărți de vizită ale unui consultant privat. Mai mult, de către Prefect însuși! Iar acest motiv, în acest moment, nu poate fi decât bănuit…

BihorNews a solicitat Joi 9 Ianuarie clarificări referitoare la acest incident atât Prefecturii Județului Bihor cât și Ministerului de interne și Ministerului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, solicitări rămase până în prezent fără răspuns.

Programul Național de Dezvoltare Locală reprezintă sursa principală de finanțare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.

La alegerile locale din 2016 PSD a câștigat 1.677 de primării (52%), iar PNL, 1081 (32%), dintr-un total de 3.180 de primării în întreaga țară. Conform unei situații din 1 Noiembrie 2019, prin PNDL se finanțează lucrări în 6.542 de localități conduse de primari ai PSD și în 3.481 de localități conduse de primarii PNL, adică aproximativ 4 proiecte (3,9) / localitate dintr-o primărie condusă de PSD și 3 proiecte (3,2) / localitate dintr-o primărie condusă de PNL.

Articolul precedentFără egalitatea de gen, întreaga națiune suferă. Mesaj la început de an
Articolul următorGuvernul Orban taie, iar apoi măsoară