A început numărătoarea inversă pentru turismul spațial. Dar nu este un turism “de masă”. În câteva ore, miliardarul Richard Branson intenționează să zboare în spațiu cu propria rachetă.

Iar peste 9 zile îi va veni rândul și lui Jeff Bezos, care se va îmbraca la bordul unei alte aeronave menite să plimbe turiști la limita atmosferei terestre.

250 de mii de dolari costă un bilet şi deja peste 600 de persoane, care vor să vadă Terra din spaţiu, şi-au achiziţionat unul.

Motoarele rachetei Unity SpaceShip Two vor fi pornite la ora 16:00, ora României. Mult-așteptata lansare va avea loc la o bază aeriană din New Mexico. La bord se vor afla șase persoane – doi piloți și patru specialiști care fac parte din personalul Virgin Galactic, printre ei și magnatul Richard Branson, fondatorul companiei.

Richard Branson, fondator Virgin Galactic: “Ne simțim grozav! În spatele nostru puteți vedea ‘nava mamă’ și nava propriu-zisă care ne va duce în spațiu, fiind atașată de nava-mamă. Suntem pregătiți de lansare. Sarisha lucrează pentru Virgin Galactic și este una dintre persoanele care va veni cu noi în spațiu. Visul ei de-o viață a fost să devină un astronaut”.

Racheta va fi transportată inițial de un avion purtător. La o altitudine de 15.000 de metri își va continua zborul pe cont propriu spre spaţiul suborbital. Dacă lucrurile vor decurge confom planului, se va ridica la o altitudine maximă de 88 de kilometri deasupra Terrei. Echipajul va experimenta câteva minute de imponderabilitate, după care va reveni pe Pământ.

Înainte de toată această experiență, au fost organizate 3 zboruri-test, toate finalizate cu succes.

O veste bună a primit și Richard Branson din partea specialiștilor în urma controalelor medicale. Aceștia i-au spus miliardarului, care va împlini în curând 71 de ani, că este apt să zboare.

Richard Branson, fondator Virgin Galactic: ”În ultimii 17 ani m-am ocupat că mă mențin în formă, să fiu sănătos. Am făcut mult kitesurfing, antrenamente cu greutăți, ciclism extrem și tot felul de antrenamente care au simulat un zbor, testându-mi astfel corpul. ”

Pentru a zbura în spațiu cu același avion-rachetă al companiei Virgin Galactic există deja numeroși doritori. Peste 600 de oameni şi-au cumpărat deja un bilet. Printre ei se numără vedete precum Tom Hanks, Leonardo DiCaprio şi Lady Gaga. Pentru o experiență de 4 minute de imponderabilitate, au plătit 250 de mii de dolari.

Doritorii de turism spațial vor mai avea o opțiune.

Pe 20 iulie, data celei de-a 52-a aniversări a primei aselenizări, compania Blue Origin, deţinută de cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, va trimite în spaţiu propria capsulă. La bordul ei se va afla atât magnatul, cât și fratele său, un câștigător anonim și o doamnă de 82 de ani. Racheta se va înălţa mai mult decât cea a lui Richard Branson, de duminică. Va atinge puțin peste 100 de kilometri altitudine deasupra Terrei.

Leroy Chiao, fost astronaut NASA: “Fie că zbori la o altitudine de 80 de kilometri, fie că zbori la o altitudine de 100 de kilometri, te vei afla în spaţiu. Nu vei sesiza diferenţa dintre cele două altitudini. Însă, niciunul dintre aceste vehicule nu va ajunge pe orbită. Ele vor ajunge doar în spaţiul suborbital, după care vor reveni pe Pământ. ”

Și compania Space X a lui Elon Musk are programat un zbor asemănător în luna septembrie. (sursa)

Articolul precedentBoris Johnson anunță o schimbare în gestionarea pandemiei: „Vom permite oamenilor să ia propriile decizii.”
Articolul următorClaudiu Năsui face cadou străinilor resursele României. Cum se vinde Salrom. Miza manevrelor USR-PLUS