Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 a început vineri, 4 aprilie, la ora 00:00, și se va încheia pe 3 mai, la ora 07.00.
Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că în campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;
- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
- publicitate în presa scrisă;
- materiale de propagandă electorală online;
- broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Cum se votează
- Pe 2 mai, începe votul în străinătate, de la ora 7.00 (ora locală) – la ora 21.00 (ora locală). Votarea în diaspora continuă pe 3 și 4 mai. Scrutinul se încheie duminică, la ora locală 21.00, însă alegătorii care la acel moment se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pot vota până cel mai târziu la ora locală 23.59, dar nu mai târziu de ora locală a României 23.59.
- Pe 4 mai, ora 7.00, se deschid secțiile de votarea în țară. Acestea vor rămâne deschise până la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora 23.59.
- În termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 6 mai, ora 24:00, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și candidații care au participat la alegeri pot formula cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Cererea temeinic motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază se adresează Curții Constituționale.
- Pe 8 mai are loc înaintarea către Curtea Constituțională a României a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerilor, iar rezultatul va fi publicat în Monitorul Oficial.
Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională și se va încheia pe 17 mai, la ora 07.00.
Cine sunt cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din mai?
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai.
- 1. George Nicolae Simion – candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor
- 2. George Crin Laurențiu Antonescu– candidat din partea Alianței Electorale „România Înainte”
- 3. Viorica-Elena Lasconi– candidat din partea Uniunii Salvați România
- 4. Cristian Vasile Terheș – candidat al Partidului Național Conservator Român
- 5. Lavinia-Marcela Șandru – candidat al Partidului Umanist Social Liberal
- 6. Victor Viorel Ponta – candidat independent
- 7. Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie
- 8. Silviu Predoiu – candidatul Partidul Liga Acțiunii Naționale
- 9. John-Ion Banu-Muscel – candidat independent
- 10. Petru Daniel Funeriu – candidat independent
- 11. Nicușor Daniel Dan – candidat independent
Dacă vreunul dintre candidați va opta între timp să se retragă din cursa prezidențială, numele acestuia va rămâne pe buletinul de vot.
Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. (sursa)