Să presupunem că avem încredere în cifrele oficiale, mai ales în cele venite din China! Să presupunem doar, de dragul acestei analize, prin care ne propunem să arătăm, cu sprijinul statisticii, eroarea FUNDAMENTALĂ făcută voit sau nu, atunci când ni se prezintă date despre rata mortalității (RM) cauzată de coronavirus!
Acum două zile, în China, situația era prezentată astfel: infecții confirmate – 31.586, morți – 639, recuperați – 1.777.
Un mare număr de comentatori din toată lumea trage astfel concluzia unei mortalități de doar 2%: 639/31.586 = 2%. În timp ce, spun aceștia, rata mortalității e mai mare decât în cazul epidemiilor sezoniere de gripă, aceasta e totuși mai mică decât în cazul SARS (10%) așa că nu ar fi motive de prea mare îngrijorare (sic!)… Și astfel, ne simțim cu toții bine pentru că, bazați pe date (sic!) nu contribuim la a propaga panică inutilă și nefondată… Așa să fie?
Din cele 31.586 de cazuri confirmate oficial, aproximativ 85% au fost diagnosticate în ultimele 10 zile! Multe cazuri suferă agravări și nu avem de unde ști dacă acei oameni vor fi recuperați sau dacă vor muri! De aceea, pentru a estima rata REALĂ a mortalității, avem două variante:
- Putem lua în considerare doar cazurile pentru care finalitatea (vindecare sau deces) este cunoscută: 639/(639+1.777) = 26% MORTALITATE!!
- Putem presupune că după o anumită perioadă – să spunem, o săptămână, pacientul ori a murit, ori a fost recuperat. Acum o săptămână erau 9.803 cazuri OFICIALE! Această ipoteză ne-ar duce la o rată estimată a mortalității de 639/9.803 = 6%. DESIGUR, nu știm să estimăm exact perioada, dar undeva între una și două săptămâni pare plauzibil, date fiind informațiile oficiale disponibile despre virus. Și de la această ipoteză am pornit.
CONCLUZIA: deși există o grămadă de incertitudini privind estimarea ratei reale a mortalității, suntem aproape siguri că aceasta nu este de 2%!! Undeva între 6% și 26% pare mult mai realist și mai plauzibil, iar asta acceptând – cu MARI rezerve, cifrele oficiale confirmate! Este o cifră aflată, în mod interesant, mult mai aproape de rata mortalității cauzată de SARS (10%).
Totuși, ce face coronavirusul mult mai periculos, ca potențial, este faptul că transmiterea lui de către pacienții asimptomatici pare și posibilă și ușoară.
Acum să presupunem că nu am avea încredere în cifrele oficiale. Vă dați seama ce rată a mortalității ar putea rezulta?