Amânarea cu 10 zile a 35.000 de oameni programaţi la vaccin, printre care și profesori, dar nu persoane vulnerabile, a pus marți autoritățile în fața unui climat de întrebări sănătoase din partea presei. Le-a făcut bine și lor, și publicului, care a înțeles că situația nu e roz, ci e așa cum e.
Marți la prânz, la ora veștilor rele, vreme de 80 de minute, Valeriu Gheorghiță a fost calm și a răspuns atent, preocupat ca oamenii să primească o oglindă onestă a realității. Sigur, el rămâne un militar, cu două reflexe imposibil de șters, ci doar de autocorectat:
E dedicat secretelor. Noţiunea de informații publice o înțelege mai greu sau, uneori, deloc. La un moment dat a spus că va da anumite date când vor fi mai multe și, prin urmare, relevante. A remediat din mers, pentru că informațiile publice sunt publice întotdeauna, nu când consideră statul că sunt. Treaba lui e să le ofere și să lase publicul să le cântărească relevanța.
Ia ordine. Aici e o eroare de sistem, căci în momentul în care președintele Iohannis a numit un militar în fruntea vaccinării nu a ținut cont de faptul că acesta e subordonat ministrului apărării și unei structuri cazone în care va reveni peste un an, doi. Această structură e obișnuită cu favorurile. Așa că dacă ești Curtea de Conturi și vrei cabinet separat de vaccinare și doze pentru oamenii tăi, o rezolvi cu DSP-urile și cu Armata.
Dincolo însă de aceste două atribute, colonelul Gheorghiță și-a asumat onest și a explicat bine și calificat un moment dificil: al primei amânări importante din campania de vaccinare.
În aceste condiții, rămâne o presiune foarte greu de dus pe Valeriu Gheorghiță. Oricât îi place tânărului în uniformă cu decorații să apară la televizor, nu e normal ca o campanie de asemenea dimensiuni și supusă inevitabil erorilor să stea în vocea și în energia limitată ale unui om ca toți oamenii. Portanța publică e un lucru care se erodează.
Dar unde e Vlad Voiculescu? Mai există un ministru al sănătății din Europa atât de distanțat de principalul proiect de sănătate publică al timpului său?
Calculul ministrului USR-PLUS e greșit. Nu Valeriu Gheorghiță va deconta problemele. Colonelul n-a fost ales de oameni și n-a fost creditat cu puterea speranțelor lor, precum un politician.
Asta dacă e un calcul. Căci poate fi și altceva la Vlad Voiculescu. Inaderență la realitatea pe care e chemat un ministru să o îmbunătățească.
Citeşte întreaga ştire: De ce lasă ministrul Voiculescu toată povara explicațiilor pe colonelul Gheorghiță?