Munca de acasă în timpul pandemimei a funcţionat pentru situaţia epidemiologică, însă în cele mai multe cazuri a însemnat şi program prelungit pentru angajaţi, care s-au trezit cu biroul peste ei în casă şi fără posibilitatea de a se deconecta cu adevărat de la computer şi de la şedinţele pe Zoom.
Parlamentul european vrea să schimbe modul în care evoluează situaţia. Angajaţii din Europa ar trebui să aibă dreptul legal să se deconecteze de la muncă şi să îşi închidă toate comunicaţiile electronice dacă sunt în afara programului, fără a suporta consecinţe, au decis parlamentarii europeni, joi, potrivit Bloomberg.
Un număr majoritar de 472 de parlamentari europeni au susţinut lansarea unui apel către Comisia Europeană, prin care îi cer executivului Uniunii Europene să propună un nou set de reguli pentru drepturile muncitorilor în cadrul blocului european.
„Vă mulţumim pentru că susţineţi muncitorii europeni”, a scris Alex Agius Saliba, un politician de centru-stânga, membru al Parlamentului european, într-o postare pe Twitter.
El a adăugat că executivul trebuie să vină rapid cu o propunere legislativă în acest sens.
Unele ţări europene, precum Franţa, au înscris deja în lege dreptul angajatului de a se deconecta.
Cu toate acestea, chiar dacă organismul executiv decide să răspundă apelului parlamentarilor, ar dura probabil câţiva ani până când ar intra o legislaţie în vigoare la nivel european.
Criza coronavirusului a adus un nivel de stres fără precedent pentru angajaţii din întreaga lume, în contextul în care alţi cetăţeni deja au rămas fără loc de muncă sau se tem constant de posibilitatea de a-şi pierde locul de muncă.
Mai mult, munca de acasă, corelată cu şcoala online, a eliminat barierele dintre viaţa profesională şi viaţa de familie, în timp ce viaţa socială a dispărut aproape în totalitate. (sursa)