25% din populaţie s-ar vaccina cât mai repede împotriva Covid-19, în vreme ce 31% nu s-ar imuniza sub nicio formă, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Motivele acestora din urmă sunt legate de teama reacţiilor adverse, neîncrederea în sistemul medical sau convingerea că virusul nu e periculos, scrie observatornews.ro.
- Administrarea vaccinului nu exclude purtarea măştii şi distanţarea fizică
- Se recomandă vaccinarea şi celor care deja au fost infectaţi
Vaccinul Pfizer, ajuns în România, se administrează în rapel. Asta înseamnă că se vor face două doze, la distanţă de 21 de zile, unul de altul, ceea ce deja ştiam. Însă apare întrebarea când devenim imuni?
Medicii spun că la 14 zile după prima doză începem să dezvoltăm anticorpi. Se consideră că suntem protejaţi la 7 zile după cea de a două doză. Administrarea vaccinului nu exclude însă purtarea măştii şi distanţarea fizică.
Sunt sau nu efecte adverse după administrarea vaccinului?
Ca la orice alt vaccin, există probabilitatea să se înroşească locul înţepăturii, să avem dureri musculare, de încheieturi sau articulaţii, spun experţii în sănătate publică.
Toate aceste efecte adverse trec fără tratament în cel mult 3 zile. Alergiile severe, care apar în maximum 15 minute de la vaccinare, sunt extrem de rare şi sunt tratate pe loc.
Dacă am trecut deja prin boală ne mai vaccinăm?
Da. Se recomandă vaccinarea şi celor care deja au fost infectaţi cu SARS-COV 2, dar la 2-3 luni după vindecare pentru un răspuns imunitar mai bun.
Specialiştii spun că ne putem infecta cu virusul şi dacă am făcut vaccinul, dar vom face o formă mai uşoară sau chiar asimptomatică. Şi, atenţie, vom fi contagioşi pentru cei din jur, deci, trebuie să purtăm mască în continuare.
Cum vaccinul este voluntar, cei care doresc să se vaccineze se vor putea programa online sau prin medicul de familie.
Când dezvoltăm anticorpi?
- 14 zile după prima doză
- 7 zile după a doua doză
- Se poartă mască în continuare
- Se păstrează distanţarea socială
Efecte adverse ale vaccinului
- roşeaţă în locul înţepăturii
- dureri musculare/de încheieturi/articulaţii
- efectele trec în 3 zile
- şoc anafilactic, tratat pe loc
Cine nu se vaccinează?
NU este recomandată vaccinarea copiilor. Pentru ei nu s-au făcut studii clinice, sunt şi categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt, pentru moment, o prioritate.
NU este recomandat nici celor care au alergii severe, celor care nu le recomandă medicul curant.
Cum ne programăm pentru vaccinul anti-Covid-19?
- vaccinul este gratuit
- vaccinarea este voluntară
- programe online sau la medicul de familie (observatornews.ro)