La ora 9.00, la Spitalul Matei Balș din Capitală a fost administrat primul vaccin împotriva Covid -19 din România.
Serul a ajuns la centrul de vaccinare la ora 08.00, iar beneficiarul este unul dintre cadrele medicale care s-au luptat cu pandemia, în ultimele luni.
Mai exact, prima doză de vaccin a primit-o un medic de la Institutul Matei Balș, Mihaela Anghel, o asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Ea a primit prima doză de vaccin în aplauzele cadrelor medicale, iar la eveniment a asistat şi noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
În prima fază a campaniei de vaccinare este vizat personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.
Acestea sunt:
* Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
În România au ajuns, deocamdată, 10.000 de doze, care au fost depozitate la Institutul Cantacuzino din București. De acolo, merg către 10 spitale-cheie în lupta cu virusul, aflate în București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Baia Mare, Suceava și Timișoara.
Camionul cu cei doi ”pinguini” a ajuns sâmbătă dimineață la Centrul Național de Stocare a Vaccinului de la Institutul Cantacuzino. Înauntru se aflau cele 10.000 de doze, ambalate în două cutii frigorifice sigilate și izolate termic. În interior, flacoanele sunt înconjurate de gheață carbonică. Odată desigilate cutiile, vaccinul trebuie transferat în maximum 5 minute în ultra-congelatoarele care mențin o temperatură constantă de -80 de grade.
La -80 de grade, vaccinul are o durată de viață de 6 luni. Flacoanele au plecat sâmbătă seara către cele 10 spitale din prima linie. După ce sunt scoase de la -80 de grade, rezistă 5 zile la temperatura dintr-un firgider obișnuit.
Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: “Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină prototector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la 7 zile după cea de a două doză.”
România va primi 10 milioane de doze de vaccin Pfizer. Următoarea tranșă, de 150.000, va ajunge luni, 28 decembrie, în țară. Iar anul viitor vor sosi și vaccinurile produse de alte companii. (sursa)