Președintele Parlamentului European, David Sassoli, s-a declarat „supărat și surprins” de presiunile pe care le face guvernul francez, în actualele condiții de pandemie, pentru ca eurodeputații să-și reia activitățile la Strasbourg. Disputa referitoare la locul de desfășurare a sesiunilor plenare ale Parlamentului European durează de ceva timp și pare să se intensifice, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg, în Franța, dar instituţia europeană mai are un sediu la Bruxelles. De obicei, în oraşul francez se desfășoară doar sesiunile plenare.
Din cauza crizei sanitare, din luna februarie Parlamentul European nu a mai avut sesiuni plenare la Strasbourg, acestea desfăşurându-se la Bruxelles pentru a limita deplasările.
Pe de altă parte, tot mai mulţi europarlamentari avertizează asupra costului financiar şi ecologic pe care îl presupune deplasarea în fiecare lună a circa 2.500 de persoane de la Bruxelles la Strasbourg. Au fost votate şi rezoluţii care cer stabilirea unui sediu unic, dar aceasta ar necesita o modificare a tratatelor, pentru care este nevoie de un vot unanim al statelor membre.
Ce dorește Franța
Miercuri, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a publicat o scrisoare adresată lui David Sassoli în care insistă pentru „reluarea cât mai rapidă” a activităţilor Parlamentului European la Strasbourg, în pofida deciziilor luate de statele membre ale UE de a limita cât mai mult deplasările pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Preşedintele Parlamentului European a transmis că este „surprins şi supărat” de primirea acestei scrisori, mai ales că „a avut ieri (marţi) o discuţie cordială cu Clément Beaune şi acesta din urmă nu i-a spus nimic despre scrisoare”, ceea ce „nu prea este corect”, a declarat agenţiei France-Presse o purtătoare de cuvânt a lui Sassoli.
Practic, oficialul francez cere deplasarea unei părţi a angajaţilor de la Bruxelles la Strasbourg, iar „aceasta merge dincolo de o relaţie între o instituţie europeană şi un guvern naţional”, a adaugat purtătoarea de cuvânt.
În scrisoare, oficialul francez mai cere „deplină transparenţă” și în privința relocării la Strasbourg a altor servicii ale Parlamentului European, pentru a profita de oportunitatea oferită de clădirea Osmose, din apropierea Parlamentului, a cărei construcţie se va finaliza curând.
Pe de altă parte, parlamentarii francezi din regiunea Strasbourg l-au interpelat pe Sassoli pentru a denunţa un proiect de renovare a hemiciclului de la Bruxelles, despre care ei afirmă că va costa circa 500 de milioane de euro.
„Nu ştim de unde a apărut această cifră”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a lui Sassoli.
„David Sassoli rămâne, evident, dispus să organizeze o revenire la Strasbourg cât mai repede posibil. Dar toată această comunicare, precum şi scrisoarea aleşilor din regiune care vehicula informaţii false nu ajută. Mai ales în această situaţie complicată de pandemie”, a explicat ea. (sursa)