La aproape nouă luni de la debutul pandemiei în România, specialiștii în boli infecțioase sunt obligați, atrage atenția un medic de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală, să lucreze în baza unui ordin al Ministerului Sănătății (MS) devenit între timp complet depășit.

Ordinul, care prevede ca toți pacienții simptomatici să fie evaluați de un medic de boli infecțioase, duce astăzi – când numărul cazurilor de coronavirus a explodat -, la blocarea întregului circuit de primire, examinare și, după caz, de internare a pacienților suspectați de infectare cu coronavirus sau confirmați cu acest virus.

În perioada de început a pandemiei cu COVID-19, pe când sistemul sanitar românesc încerca să se organizeze și să se replieze cât mai rapid în fața atacurilor virusului ucigaș, mai-mari din Ministerul Sănătății emiteau un ordin (550/2020) privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus. Printre acele prevederi au existat și unele referitoare la implicarea tuturor medicilor, indiferent de specialitate, dar mai ales a celor infecționiști în primirea și examinarea pacienților suspecți de COVID-19. Adică toate forțele medicale să-și dea mâna pentru a putea oferi ajutor de specialitate pacienților care ajung la camerele de gardă ale
spitalelor, și ele structurate prin același ordin în unități COVID-19 și de suport. Până aici, nimic în neregulă.

”Coronavirusul e o gripă medie severă care i-a speriat pe colegii din alte specialități”

Numai că, în timp, acel ordin a devenit un soi de lege, susține dr. Adrian Abagiu, medic primar specialist în boli infecțioase la Institutul ”Matei Balș”, din Capitală, și infecționiștilor le-a revenit, tacit, obligativitatea de a examina fiecare pacient suspect sau confirmat cu coronavirus. O perioadă chiar s-a putut pentru că numărul de îmbolnăviri zilnice a permis-o. În toată țara, debutul pandemiei a fost marcat de aproximativ 300 de cazuri pe zi, timp de două-trei luni.

”La vremea când a fost emis acel ordin, în toată România se înregistrau 300 de cazuri pe zi. Specialiștii în boli infecțioase puteau, chiar dacă cu unele eforturi, să examineze individual fiecare caz confirmat de coronavirus. Și asta în condițiile în care nicăieri în acel ordin nu scrie negru pe alb că examinarea tuturor pacienților (n.r si asimptimatici) tebuie să fie doar în responsabilitatea specialistului în boli infecțioase. Campania media din toată lumea, incusiv din România, a creat o ”paranoia” vizavi de coronvirus care i-a speriat pe colegii din alte specialități privind gravitatea bolii. De fapt, avem de-a face cu o gripă medie severă, cu o contagiozitate mai crescută care în condițiile exploziei de cazuri din prezent ar trebui evaluată și îngrijită în toate spitalele nu doar în cele de infecțioase și de pneumologie”, explică dr. Adrian Abagiu.

Camerele de gardă sunt ”sufocate”

Astăzi, cu toate eforturile depuse, specialiștii în boli infecțioase nu mai pot examina personal și nici îngriji și interna fiecare pacient ce are COVID-19, formă medie și/sau severă. Numărul cazurilor la nivel național a ajuns la aproximativ 8.000-10.000 de îmbolnăviri zilnice, iar cel al infecționiștilor nu este mai mare de 450.

Așa se face că salvările cu pacienți COVID fac coadă la camerele de gardă ale spitalelor pentru ca bolnavul să fie examinat de un medic infecționist. În condițiile în care camera de gardă e plină de pacienți pe paturi, tărgi sau scaune – cei mai mulți dependenți de oxigen -, nu mai există spațiu de evaluare pentru noile cazuri. În acest context, încă de la sfârșitul lunii octombrie medicii de la Institutul ”Matei Balș” au închis porțile pentru accesul salvărilor, ambulanțe pentru care au gândit, forțați de împrejurări, un program de primiri al pacienților infectați cu coronavirus.

Situația a atras atenția lui Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI. Oficialul de la ”Interne” a emis, în consecință, un ordin (n.r. în luna noiembrie) prin care a cerut ca ambulanțele să fie eliberate în cel mult o oră din momentul în care ajung în camerele de gardă cu pacientul. Dar cum să se poată rezolva acastă situație dacă toți bolnavii sunt puși să aștepte un verdict medical dat doar de un specialist în boli infecțioase?

„Blocăm întreg sistemul de primiri urgențe. Suntem colmatați, complet depășiți și epuizați”

”Toți am făcut o facultate de medicină, așă că putem să aplicăm niște protocoale medicale de tratament, o schemă de tratament, în funcție de simptomele pacientului (n.r. protocoale disponibile pe site-urile Institutului Național de Sănătate Publică și al Ministerului Săntății). Nu trebuie neapărat ca un specialist în boli infecțioase să examineze un pacient suspect de coronavirus. Dar, cum nimeni nu înțelege acest lucru, blocăm întreg sistemul de primiri urgențe.

Medicii de la Salvare stau la rând cu pacienții în ambulanțe pentru că vor evaluare de la infecționist. Alții oameni suferinzi stau pe holurile spitalului cu măști de oxigen la gură. Infecționistul a ajuns să fie singurul care îi evaluzează, cu toate că nu ar trebui să fie așa. Suntem 450 de infecționiști în toată țara, mai puțini decât la începutul pandemiei pentru că unii au plecat din țară, iar alții au murit de COVID. Iar numărul cazurilor a ajuns la peste 1.500 de  îmbolnăviri doar în București și Ilfov. Suntem colmatați, complet depășiți și epuizați, iar ordinul Ministerului Sănătății, e desuet și nu mai poate fi aplicat! E medicină de război, de campanie, și trebuie să ne adaptăm! Să consulte toți medicii pacienții COVID! Ar trebui ca în toate spitalele, pe aproximativ o treime din paturile disponbile, să fie interați pacienți cu covid”, este semnalul de alarmă pe care îl trage Adrian Abagiu, medic primar în boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din Capitală. (sursa)

Articolul precedentDispută între Franța și președintele Parlamentului European
Articolul următorINVESTIȚIILE au fost BLOCATE de pandemie: 46% dintre investiții au fost anulate, reduse sau suspendate