Admitere liceu 2025. Este prima zi în care absolvenții claselor a VIII-a își pot alege opțiunile pentru liceul pe care vor să îl urmeze. Cu medii mai mari la Evaluarea Națională față cele de anul trecut, profesorii îi sfătuiesc pe elevi să treacă cât mai multe opțiuni, pentru a-și spori șansele de admitere.
Suntem în prima zi de înscriere la liceu. De astăzi și până pe 21 iulie, elevii din clasa a VIII-a, împreună cu părinții și dirigintele, trebuie să completeze fișa de opțiuni pentru repartizarea computerizată. Tot la școala de proveniență se face această etapă, conform calendarului oficial.
Cum se completează corect fișa pentru repartizarea computerizată
Atenție însă, e important să completați corect fișa și să adăugați cât mai multe opțiuni. Cu cât media e mai mică, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare. Dacă puneți prea puține sau doar licee la care nu aveți media suficientă, riscați să nu prindeți loc acolo unde vă doriți.
Pe data de 22 iulie, inspectoratele școlare vor verifica toate datele, iar repartizarea computerizată va avea loc pe 23 iulie. În aceeași zi vor fi afișate și rezultatele.
Acte necesare pentru înscrierea la liceu în 2025
După repartizarea computerizată din 23 iulie, elevii trebuie să depună dosarul de înscriere la liceul unde au fost repartizați, în perioada 24 – 29 iulie.
Acesta trebuie să conțină:
- cererea de înscriere
- copie după certificatul de naștere și cartea de identitate (dacă există)
- adeverință și fișa cu notele de la Evaluarea Națională,
- foaia matricolă pentru clasele V–VIII
- fișa medicală completată de medicul de familie
- dosar plic
Reamintim că admiterea la liceu, în 2025, se face pe baza mediei de la Evaluarea Națională.
Cum se face repartizarea computerizată
Repartizarea se face în limita locurilor aprobate prin planul de școlarizare. În cazul în care doi candidați au aceleași medii de admitere, ei vor fi departajați după următoarele criterii:
- media generală de absolvire a claselor V-VIII;
- nota obținută la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale;
- nota obținută la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale;
- nota obținută la Limba maternă din cadrul Evaluării Naționale;
Mai multe informaţii pe acest subiect, găsiţi ► aici
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de elevii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.
Calendarul admiterii la liceu 2025 – 2026
Ministrul Educaţiei a anunțat calendarul admiterii la liceu 2025 – 2026:
► 10 iulie 2025 – Transmiterea de către comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti către unităţile de învăţământ liceal care au organizat probe de aptitudini a bazei de date judeţene cuprinzând mediile de admitere, prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
► 11 iulie 2025 – Validarea de către comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti a listei candidaţilor admişi la liceele/clasele la care s-au susţinut probe de aptitudini şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ liceal respectivă, prin tipărire din aplicația informatică centralizată.
► 11 iulie 2025 – Este anunţată ierarhia la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a, în funcție de media de la Evaluarea Națională.
► 14 iulie 2025 – Ridicarea/Transmiterea de la liceele vocaţionale a anexelor fișelor de înscriere ale candidaţilor care nu au fost admişi la clasele pentru care au susţinut probe de aptitudini. Candidaților care nu au fost admiși la clasele pentru care au susținut probe de aptitudini, precum și candidaților care au fost admiși dar care au declarat, în scris, că renunță la locul obținut, li se poate elibera, de către unitatea de învățământ gimnazial, fișa de înscriere, pentru completarea opțiunilor în vederea participării la repartizarea computerizată. Transmiterea, în format electronic, către Centrul naţional de admitere a listei candidaţilor declaraţi admişi, în fiecare judeţ, la clasele pentru care s-au susţinut probe de aptitudini, prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
► 14 – 21 iulie 2025 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
Repartizarea computerizată în licee se va face pe baza mediei de la Evaluarea Națională și a opțiunilor exprimate de elevi. Fișele de înscriere vor fi completate în perioada 11-15 iulie 2025, iar repartizarea are loc pe 19 iulie 2025.
Ierarhia elevilor pe județe și în Bucureşti
Pe 11 iulie a fost publicată ierarhia pentru fiecare judet.
Pe scurt, fiecare elev ştie acum pe ce poziţie este în funcţie de nota pe care a obţinut-o. Nu le mai rămâne decât să fie foarte atenţi, pentru că indiferent de media pe care o au, dacă nu pun suficiente opţiuni pe listă, riscă să rămână pe dinafară.
Anul trecut, la Colegiul “Sf Sava”, ultima medie de admitere a fost 9.90. În topul specializărilor, urmează Colegiul “Gheorghe Lazăr”, apoi Colegiul “Spiru Haret” si Colegiul “Tudor Vianu”. Clasamentul se schimbă în funcţie de ultimă medie de admitere la liceu. Iată, Colegiul “Tudor Vianu”, “Gheorghe Lazăr”, “Sf Sava” din Bucureşti, “Emil Racoviţă” din Cluj Napoca, “Spiru Haret” din Bucureşti şi “Mircea cel Bătrân” din Constanţa. (observatornews.ro)