Americanii sunt interesați să dezvolte proiectele de energie nucleară de la noi, atât la viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare de la Doicești.
Este declarația ministrului Sebastian Burduja, după o întâlnire cu secretarul american pentru Energie, la Summitul celor Trei Mări de la Varșovia. Mai mult, am semnat cu americanii un acord, în urma căruia vor finanța mai multe studii de fezabilitate pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale.
Varșovia este zilele acestea centrul financiar al Europei Centrale. În Capitala Poloniei, au ajuns sute de oameni de afaceri, dar și lideri politici pentru a discuta proiectele pe care le au în comun țările care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări.
Este vorba despre 13 state, inclusiv România, încadrate de marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. Invitat să vorbească în deschiderea evenimentului a fost secretarul Departamentului pentru Energie Christ Wright.
Chris Wright, secretar pentru energie SUA: „SUA este aici într-un parteneriat cu toți dintre voi. Agenda Trump este simplă – prosperitate acasă și pace peste hotare”.
Înainte de a intra în politică, oficialul american a condus mari companii în domeniul energiei s-a remarcat pe Wall Street și este una dintre vocile care neagă schimbările climatice.
Chris Wright: „Europa Centrală se confruntă cu o perioadă în care trebuie să aleagă. Vă invităm cu căldură să vă alăturați nouă, în echipa de energie liberă și prosperitate pentru cetățeni”.
Secretarul american a stat de vorbă și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care spune într-un interviu pentru Știrile ProTV că întâlnirea este un semn bun pentru România, fiind solicitată de oficialii americani.
Aceștia au vrut să discute despre proiectele comune, începând cu cele din zona nucleară, unde sunt așteptate și cele mai consistente investiții de peste Ocean.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Avem programul nuclear civil românesc, unitățile 3 și 4. Avem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni cu tehnologie americană”.
Cu această ocazie, a fost semnat și un memorandum între Hidroelectrica și un laborator care face parte din Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii. Americanii vor plăti studii de fezabilitate pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. (sursa)