Fiți foarte precauți ce fel de cumpărături faceți anul acesta de Paște. Exista riscul ca iepurașul să vă aducă niște pachete goale sau să vă fure datele personale, dacă intrați pe site-uri periculoase.
Inclusiv în materie de destinații turistice, este plin internetul, de oferte false de cazare. În primul rand evitați să completați cu datele personale formularele unor concursuri găsite pe net. Site-urile false sunt făcute din ce în ce mai bine.
Persoană: „Nimeni nu îți dă nimic gratis, orice care seamănă cu așa ceva e păcăleală”.
Persoană: „N-au ajuns produsele, banii luați și niciun produs. Chiar s-a întâmplat să ajungă o cutie, a comandat un telefon mobil, l-a plătit și cutia goală. Deci goală, goală”.
Pot reprezenta o capcană și voucherele primite pe mail sau prin sms ori reducerile prea mari promovate de site-uri necunoscute.
Mihai Rotariu, Directoratul Național de Securitate Cibernetică: „Atacatorii ne spun: pentru a vă trimite premiul acasă, desigur va trebui să plătiți o taxă minimă corespondentă coletului respectiv. Taxa e de 5-10 lei. În momentul în care facem acest lucru practic furnizăm datele de card, iar datele de card intră în posesia atacatorilor. Ce fac atacatorii mai departe? Au 2 posibilități, fie vând datele mai departe către altă grupare de atacatori pentru a fi exploatate, fie încearcă să ne extragă bani din cont sau chiar fac anumite cumpărături în mediul online folosindu-se de datele noastre de card”.
Nu dați click pe link-uri necunoscute, mai ales dacă vin de la adrese de mail nesolicitate. Verificați întotdeauna adresa expeditorului și asta pentru că la prima vedere poate părea de la un site cunoscut, însă o singură literă poate face diferența. Nu completați datele personale pe pagini accesate din astfel de mesaje și, acolo unde e disponibilă, activați autentificarea în doi pași.
În cazul în care vreți să plecați câteva zile în vacanță verificați din mai multe surse dacă există sau nu locul în care intenționați să vă cazați.
Sorin Mierlea, InfoCons: „În perioada sărbătorilor de Paște partea de cazare ar trebui să fie cu o atenție deosebită din partea consumatorilor, pentru că din păcate și în perioada sărbătorilor de Crăciun, și anul trecut de Paște și în perioada estivală, am avut tot mai multe țepe ale unor consumatori care și-au dorit să meargă în concedii și când au ajuns în locația respectivă de cele mai multe ori locația nu există sau era la un alt standard decât și-o doreau”.
Există mai multe soluții gratuite ca să verificați site-urile pe care faceți cumpărături, precum virustotal.com sau scamadviser.com. Iar Directoratul Național de Securitate Cibernetică alături de poliție au lansat siguranțăonline.ro, unde vă puteți antrena împotriva eventualelor fraude. (sursa)