Crăciunul aduce cu sine bucurie şi magie, dar şi o dorinţă excesivă de a face cumpărături. În această perioadă, magazinele sunt pline de produse tematice şi oferte irezistibile, iar românii tind să cumpere mai mult decât le permit coşurile de cumpărături sau chiar bugetul. Aproximativ 70% dintre noi ajungem să punem în coş produse de care nu avem nevoie, doar pentru că sunt la ediţie limitată. 

Decorul de sărbători ne fură privirile imediat ce intrăm în orice magazin, în această perioadă. Fie că vorbim de alimente, dulciuri, băuturi, jucării, cosmetice sau orice alte produse, spiritul Crăciunului este prezent la fiecare pas. Iar acest lucru se reflectă cel mai bine în coșurile de cumpărături, pline cu bunătăți și surprize festive. 

Dependenţi de cumpărături inutile

Dacă este să vorbim pe categorii, vedem că în topul preferinţelor românilor se află alimentele, iar atunci când merg la cumpărături aleg în proporţie de 79% pe cele cu tematică de Crăciun. Într-o proporţie de 59%, românii aleg şi băuturile care fie sunt ambalate, fie au arome de sezon, iar pe locul al treilea sunt cosmeticele, care de asemenea, au şi ele ambalajele în tematica Crăciunului.

“Cumpărăm foarte mult şi fără rost”. “Vrem aşa să simţim să ne simţim bine, iar uneori, cumpărăturile ne fac să ne simţim bine, să fie sărbătorile îmbelşugate şi de aceea cumpărăm mult”, spun cumpărătorii. 

Cele mai recente sondaje arată ca şapte din zece români cumpără produse de care nu au nevoie, doar pentru că acestea sunt la ediție limitată. 

“Poate fi o dependenţă care doar se accentuează în perioada sărbătorilor, însă ea există dinainte, cumva, şi este pe fondul unor dezechilibre emoţionale. Ei prin aceste cumpărături, nu vor obiectul în sine, cât acțiunea de a cumpăra”, a declarat Monica Dobrea, psiholog. 

“Oamenii vor să fie deosebiţi, excepţionali să pară importanţi, de aceea sunt dispuşi să cheltuie bani, chiar şi pe produse care nu sunt neapărat imediat trebuincioase”, a declarat Ciprian Iftimoaiei, sociolog. 

Specialiștii spun că cei care ajung să cumpere compulsiv în preajma sărbătorilor o fac, în principal, pentru a retrăi momentele speciale din copilărie. (sursa)

Articolul precedentPersoanele fizice pot investi în titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro
Articolul următorAtac ransomware la Electrica. Clienții să fie atenți la orice mesaje suspecte primite în numele companiei și să nu furnizeze date personale!