Pe lână salariile mici care nu îți asigură un trai decent și lipsa de viziune economică (în interesul bihorenilor), ”modelul Bolojan” implică și un stil de conducere autoritară. Și nu credeți că este doar o simplă părere personală.
Însăși Curtea de Apel Timișoara a constatat că Ilie Bolojan a folosit ”exces de putere”, mai ales atunci când a dat afară angajații de la Ansamblul Profesionist ”Crișana”! Deci, avem și confirmarea oficială a stilului său dictatorial de conducere.
Adăugați la acest stil dictatorial și lipsă de transparență, deficiențe semnificative în gestionarea fondurilor publice, erori contabile și carențe în controlul intern managerial. Toate constatate de Raportul de audit al Curții de Conturi din 2024.
Iată ”modelul” de conducere practicat de Ilie Bolojan, despre care nu veți auzi în mass media miluită cu fondurile APTOR-ului!
Nimeni și nimic nu-i pot sta în cale! Nici măcar hotărârile Justiției.
Obligat de instanța de judecată să-i reangajeze pe artiștii de la Ansamblul ”Crișana”, Ilie Bolojan a făcut tot ce i-a stat în putință ca peste câteva luni să-i dea din nou afară. Și a reușit, făcând un troc politic cu UDMR.
Mesianicul Bolojan nu are nici cea mai mică problemă să calce cu bocancul peste legi sau peste destinele oamenilor, atunci când vrea să ”dezvolte” cu orice preț județul. Dovadă stau și procesele pe care le are cu locuitorii din diverse orașe și comune ale județului: Aleșd, Cheriu, etc.
Pe ”modelul Bolojan”, oamenii și viața lor sunt pe locul doi ca importanță, întotdeana după proiectele de infrastructură.
Și apropo de cum se raportează la oamenii de rând, este relevant faptul că atâta timp cât a fost primar (timp de 12 ani) sau de când este președinte de județ (deja de peste 4 ani), nu a ținut vreo audiență în care să asculte problemele celor pe care îi conduce pe cărările dezvoltării. Un lider de anvergura lui Ilie Bolojan nu stă de vorbă cu ”pulimea” decât atunci când e în campanie electorală și merge să îi ceară votul!
Șeful Bihorului vede oamenii, în general, și absolvenții de universitate, în mod particular, doar ca niște instrumente, fie ale administrației pe care o dirijează dictatorial, fie ale pieței capitaliste.
Într-o declarație recentă, el s-a arătat dispus să ”deranjeze” Universitățile pentru ca acestea să ”producă” mai mulți absolvenți angajabili, calificați să intre cât mai repede pe piața muncii (eventual plătiți pe salariul minim) și nu cetățeni conștienți și critici, capabili să contribuie, de exmplu, la discuția despre viitorul județului lor.
”Modelul” Bolojan, o iluzie
În aparițiile sale publice (plătite sau nu), Ilie Bolojan dă impresia că este un atotștiutor în materie de administrație. Că știe cu precizie medicală unde trebuie să taie ca să facă bine. Că are doar grija banului public și că nu e politician, ci un administrator (chiar dacă e președinte la PNL Bihor).
Ca orice impresie și aceasta este însă înșelătoare. Adică nu reflectă realitatea. Pentru că în realitate, ”expertiza” sa nu se bazează pe cunoaștere și știință (indiferent de numărul cărților de management pe care vrea să credem că le-a citit), ci strict pe impunerea voinței, pe o abordare de mic dictator de tipul ”faceți ce vă spun eu sau puteți pleca”.
Unii vor să ne vândă povestea că de un astfel de ”lider” are nevoie acum România. Că avem nevoie de un tătuc care să ne călăuzească pe drumul dezvoltării și prosperității pe care doar el îl știe și despre care pe noi nici măcar nu a catadicsit să ne întrebe. ”Modelul Bolojan” este însă o iluzie!
Nu cred că de un astfel de lider autoritar are nevoie România. În secolul XXI nu de tătuci supraevaluați, de sorginte totalitară avem nevoie. Nu avem nevoie de un șef precum Ilie Bolojan care știe doar să dea ordine și să pozeze frumos. Din contră, România are nevoie de un lider cu adevărat democratic, care adună energiile constructive și care unește oamenii, care conduce prin exemplul său personal. (A.F.)