Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului. SUA anunțaseră cu câteva ore înainte că au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac „iminent” cu rachete balistice asupra Israelului, relatează BBC, Potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă, acțiunea Teheranului „va avea consecințe grave”. Același lucru spune și Israelul, rezervându-și dreptul de a acționa atunci când va considera oportun. Televiziunea de stat iraniană anunță că pentru prima oară Teheranul a folosit rachete hipersonice Fatah în acest atac la adresa Israelului.

Netanyahu spune că Iranul „a făcut o mare greșeală”

Marți, în cadrul unei reuniuni a cabinetului de securitate, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „Iranul a făcut o mare greșeală în această seară și va plăti pentru aceasta”.

“Regimul iranian nu înţelege hotărârea noastră de a ne apăra şi de a-i trage la răspundere pe inamicii noştri”, a adăugat el. “Sunt oameni la Teheran care nu înţeleg asta. O vor înţelege. Ne vom ţine de ceea ce ne-am stabilit: îl atacăm pe cel care ne atacă”, a ameninţat Netanyahu. Netanyahu a declarat că lansarea de către Iran a sute de rachete a fost zădărnicită de sistemul de apărare aeriană al Israelului, adăugând că țara este hotărâtă să riposteze, potrivit The Washington Post.

La rândul său, ministrul Apărării Yoav Gallant a abordat atacul iranian cu rachete asupra Israelului, declarând: „Din postul de comandă, împreună cu conducerea operațională a IDF, am monitorizat acțiunile defensive de succes împotriva atacului iranian criminal asupra statului Israel. Iranul nu și-a învățat lecția – cei care atacă statul Israel plătesc un preț greu”. 

Fostul premier Naftali Bennett cere Israelului să acționeze „acum” împotriva programului nuclear al Iranului, afirmând că Republica Islamică „a făcut o greșeală teribilă” cu atacul său major cu rachete din această seară.

„Israelul are acum cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani, de a schimba fața Orientului Mijlociu”, scrie Bennett într-o postare în limba engleză pe X. „Trebuie să acționăm acum pentru a distruge programul nuclear al Iranului, instalațiile sale energetice centrale și pentru a paraliza fatal acest regim terorist”.

„Trebuie să înlăturăm această amenințare teribilă la adresa viitorului copiilor noștri”, continuă el, spunând în același timp că lovirea Iranului ar putea oferi «poporului iranian ocazia de a se ridica și de a scutura regimul care își tiranizează femeile și fiicele».

„Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah și Hamas sunt paralizate, Iranul este expus”. „Există momente în care istoria bate la ușa noastră, iar noi trebuie să deschidem ușa”, conchide el. „Această oportunitate nu trebuie ratată”.

WSJ: Iranul a notificat oficiali din state arabe cu privire la atac

Iranul a notificat înalți oficiali din mai multe state arabe cu privire la intenția sa de a lansa un atac cu rachete asupra Israelului similar ca amploare celui din aprilie, a relatat marți Wall Street Journal, citând oficiali arabi.

Potrivit raportului, Israelul a transmis un mesaj clar Iranului, afirmând că va riposta la orice atac asupra teritoriului său, indiferent de mărimea sau rezultatul atacului. Sursele au adăugat că Israelul a amenințat cu acțiuni directe împotriva instalațiilor nucleare sau petroliere ale Iranului în cazul în care vor fi vizate. (sursa)

Articolul precedentDe azi intră în vigoare neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei
Articolul următorÎn confruntarea politicoasă a vicepreședinților, JD Vance a fost un Trump mai articulat și stabil. Democratul Tim Walz, mai degrabă emoționat și ezitant / Cine a câștigat dezbaterea – sondaj CNN (VIDEO)