Credincioșii ortodocși sărbătoresc pe 6 august Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători.

Schimbarea la Față a Domnului marchează un eveniment, descries în evanghelii, în care Iisus Hristos a apărut în fața apostolilor într-o lumină nouă, pe Muntele Tabor (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36). În acest moment, apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea marchează data la care Iisus Hristos, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Conform Bisericii, aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.

Însă, după un moment, apostolii au parte de o surpriză și mai mare. Ei văd, în lumină, doi bărbaţi care stau de vorbă cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Apostolii recunosc în cei doi pe marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Ce spune Evanghelia

„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El.

Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L». Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte.

Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți”, se arată în Evanghelia lui Matei 17:1-9

Sărbătoarea a fost pomenită începând din secolul IV

Schimbarea la Față a fost pomenită prima dată în secolul IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică pe Muntele Tabor. Construcția a fost ridicată pe locul în care se spune că apostolii și-au dat seama că Iisus este fiul Domnului.

Această sărbătoare începe să fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mult mai mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulțumire pentru biruință creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

Traditii și obiceiuri de Obrejenie

În vechea tradiție creștină, românească, sărbătoarea mai este numită și Obrejenia, cuvânt din limba slavonă, care înseamnă transformare. În tradiția străveche, această sărbătoare marchează începutul toamnei și astfel există și o serie de superstiții și tradiții. În calendarul ortodox Schimbarea la Față este însemnată cu cruce roșie. (evz.ro)

Articolul precedent„De ce spunem că românii nu investesc în sport când, dintre țările europene, oferim printre cele mai mari premii pentru medalii olimpice?” / 600 de foști sportivi medaliați primesc rente viagere de mii de euro pe lună DE LA BUGETUL COMUN!
Articolul următorDeciziile cu noua valoare a pensiilor, după recalculare, vor ajunge la beneficiari cel târziu până la sfârșitul lunii