Oficialii saudiți ar fi făcut “amenințări voalate” la adresa statelor puternic industrializate din Grupul celor Șapte (G7), lăsând să se înțeleagă că regatul și-ar putea vinde o parte din datoria europeană dacă aceste țări decid să confiște activele rusești înghețate, relatează Bloomberg.

Potrivit unor surse familiarizate cu subiectul, oficiali din cadrul Ministerului de Finanțe al Arabiei Saudite și-au exprimat opoziția față de sechestrarea de către aliații occidentali a activelor rusești înghețate, lăsând să se înțeleagă că ar începe vânzarea de titluri de creanță europene. Datoria emisă de trezoreria Franței a fost numită în mod specific, scrie Bloomberg.

Agenția amintește că, în perioada mai-iunie, țările G7 au luat în considerare diferite opțiuni pentru utilizarea activelor înghețate. Până la urmă, au decis să folosească profiturile din aceste active în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, deși Statele Unite și Marea Britanie au insistat asupra mai multor „opțiuni îndrăznețe”.

Poziția Arabiei Saudite a influențat probabil reticența unor țări, au spus sursele agenției, care au cerut să-şi păstreze anonimatul.

Potrivit unei declarații a ministerului de finanțe saudit, „nu au fost făcute astfel de amenințări”. „Relația noastră cu G-7 și alții este de respect reciproc și continuăm să discutăm toate problemele care promovează creșterea globală și sporesc rezistența sistemului financiar internațional.”

Deținerile Arabiei Saudite de euro și obligațiuni franceze se pot ridica la zeci de miliarde de euro, dar probabil nu sunt suficient de mari pentru a face o diferență majoră dacă sunt vândute, potrivit Bloomberg. Oficialii europeni au fost, însă, îngrijorați că alte țări ar fi putut urma exemplul Arabiei Saudite.

Nu este clar dacă Arabia Saudită a acționat din interes propriu – temându-se că o confiscare ar crea un precedent care ar putea fi folosit împotriva altor țări în viitor – sau din solidaritate cu Rusia. Riadul și Moscova au menținut relații strânse de când Rusia a invadat Ucraina și fac parte din cartelul OPEC+ al producătorilor de petrol. Guvernul saudit a construit, de asemenea, legături cu Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski a călătorit în regat luna trecută pentru a se întâlni cu prințul moștenitor, Mohammed bin Salman.

Oricare ar fi motivul ei, mișcarea Arabiei Saudite subliniază influența sa crescândă pe scena mondială și dificultatea G-7 de a obține sprijin din partea așa-numitelor națiuni din Sudul Global pentru Ucraina în fața agresiunii Rusiei, subliniază Bloomberg. (sursa)

Articolul precedentSe vând tot mai multe terenuri agricole, în condițiile în care o treime din suprafața arabilă din țară e deținută de străini
Articolul următorGeorge Clooney îi cere lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru un nou mandat: „Este vorba despre vârstă”