Mii de antreprenori, calificați la finanțare în programul Start-Up Nation 2018-2019, care au făcut cheltuieli în proiecte și au depus cereri de decont pentru investițiile efectuate, sunt nevoiți acum să mai aștepte să-și primească banii promiși de stat, după ce Guvernul i-a ocolit cu alocările de fonduri, în rectificarea de buget adoptată vineri seara.
Sursele StartupCafe.ro din agențiile teritoriale pentru IMM-uri și din rândul consultanților de finanțări au arătat că beneficiarii Start-Up Nation 2018-2019 au deja depuse la agenții cereri de deconturi în valoare totală de 400 de milioane de lei, la acest moment. Aceasta înseamnă cel puțin 2000 de firme aflate la început de drum, care își așteaptă banii de la stat.
În schimb, în bugetul Ministerului Economiei sunt doar 82 de milioane de lei disponibili pentru plățile Start-Up Nation, iar Guvernul nu a suplimentat aceste fonduri la rectificarea de vineri seara.
Ministerul ceruse 1,3 miliarde de lei pentru plățile Start-Up Nation 2018-2019, la rectificarea bugetară, dar Finanțele și Guvernul nu i-au aprobat majorarea de buget, la rectificare.
Contactat, sâmbătă, de StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a confirmat situația, dar a dat asigurări că până la urmă oamenii vor fi plătiți. El a arătat că, în acest moment, poate face plăți din cei 82 de milioane de lei disponibili și dintr-o rezervă din care poate muta bani pentru program.
„Mai avem 80 și ceva de milioane și mai avem de mutat o rezervă, dar nu la acel nivel (de 1,3 miliarde de lei – n.r.) și o să stăm așa până în octombrie. Dar beneficiarii își vor primi banii”, a spus Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro.
Start-Up Nation 2018-2019, în calcule la zi:
- În programul Start-Up Nation 2018-2019 s-au calificat la finanțare aproape 10.000 de firme (9.855 de SRL-uri au semnat contracte de finanțare, mai exact). Acestea ar urma să priemască fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare în baza investițiilor pe care le efectuează.
- Ministerul Economiei (prin agențiile IMM din subordine) a plătit beneficiarilor circa 600 de milioane de lei până acum.
- La rectificarea bugetară de vineri (a doua rectificare pe anul 2020) Ministerul Economiei a cerut 1,3 miliarde de lei pentru plăți, dar nu i-a primit.
- Între timp, la agențiile teritoriale IMM s-au adunat cereri de rambursa de cheltuieli de 400 de milioane de lei, ceea ce înseamnă cel puțin 2000 de firme care așteaptă bani.
- În acest moment, Ministerul poate plăti doar 82 de milioane de lei plus rezerva de care spunea ministerul Virgil Popescu, dar nesemnificativă, din câte recunoaște el.
Ce riscuri sunt pentru firmele care își așteaptă banii? Cele care au credite la bănci se văd nevoite să suporte dobânzi în continuare. Cei care au optat pentru cereri de plată sunt presați de companiile furnizoare să le plătească banii pe echipamente, cu riscul ca furnizorii să le ceară înapoi echipamentele, să-i lase pe oameni fără mijloace de producție.
Mai sunt însă și multe firme, în special în zona de HoReCa și de organizare de evenimente, care au fost cel mai puternic lovite de pandemia coronavirus COVID-19. Acestea și-au pus pe pauză proiectele și nu au reușit să facă investițiile. De aceea, beneficiarii Start-Up Nation au primit răgaz de la Ministerul Economiei să vină cu ultimele cereri de deconturi până la finalul anului 2020. Cei care își vor finaliza proiectele spre finalul anului 2020 nu sunt afectați de rectificarea bugetară de vineri seara.
În paralel, multe alte firme cu proiecte calificate la finanțare sunt scoase la vânzare, în continuare.
Cât despre o nouă ediție Start-Up Nation- a treia- pe 2020, reamintim că în bugetul pe anul 2020, se prevăzuseră 1 miliard de lei, credite de angajament, care ar fi ajuns pentru circa 5.000 de firme. Banii nu au mai fost însă alocați (prin credite bugetare), mai ales că a venit peste noi și criza coronavirus din martie. În schimb, în planul său de investiții pentru ieșirea din criză, Guvernul a prevăzut la Ministerul Economiei un nou program, Start-Tech Nation 2020, care ar trebui să înlocuiască vechiul Start-Up Nation, dar nu a alocat și fonduri pentru el, cel puțin momentan.
La rectificarea bugetară de vineri, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a fost printre câștigători, cu un plus de 1,5 miliarde de lei, bani gata de plată, plus 4,3 miliarde de lei, credite de angajament (care necesită transformarea în credite bugetare la viitoarea rectificare), dar aceste fonduri nu sunt pentru Start-Up Nation, avînd alte indicații în buget. Pe de altă parte, Ministerul Economiei derulează și cele 3 scheme care trebuie să ajungă până la 1 miliarde de euro în total, finanțate cu fonduri europene, pentru circa 100.000 de PFA, IMM și ONG.
De asemenea, Ministerul Finanțelor a primit 14 miliarde de lei în bugetul de Acțiuni Generale, în care a prevăzut un fond-tampon de 4,6 miliarde de lei, la dispoziția Eximbank, pentru implementarea schemelor de ajutoare de stat și de minimis, până intră banii de la Bruxelles. (sursa)