Dezvăluirea publicată ieri de gândul.ro cu privire la condamnarea prefectului județului Bihor, ar fi trebuit să genereze un val de reacții și de explicații din partea celor implicați, Ilie Bolojan și Dumitru Țiplea în primul rând.
Până acum, nimic… Tăcere, probabil pe principiul câinii latră, caravana trece. Și, aproape sigur, va trece.
Însă, o mare întrebare rămâne: cum reușește Ilie Bolojan să promoveze, iar și iar – avem cel puțin PATRU exemple în ultimii ani – persoane cu un trecut, recent sau îndepărtat, extrem de dubios? Și de ce?
Conform gândul.ro, în anul 2000, pe 15 mai, Dumitru Țiplea, FINUL LUI ILIE BOLOJAN, a fost condamnat la 6 luni de închisoare – prin Decizia nr. 338 a Tribunalului Arad, fiind acuzat de folosire de instrumente oficiale false, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, și complicitate la înșelăciune în convenții.
La acel moment, Dumitru Țiplea avea 25 de ani, absolvise Facultatea de Educație Fizică și Sport și era student la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.
Gândul prezintă detalii uluitoare, în exclusivitate, despre „mecanismul” prin care Dumitru Țiplea – care în perioada respectivă era kinetoterapeut la Centrul de zi pentru bolnavi psihic Oradea -, împreună cu alți complici, falsificau legitimații de student pentru ca aceia în posesia cărora ajungeau documentele false să plătească bilete de tren la preț redus.
Gândul a intrat în posesia unui document-șoc, respectiv Decizia nr. 338 a magistraților de la Tribunalul Arad, prin care – în ședința din 1 5 mai 2000 – Dumitru Țiplea, actualul prefect al județului Bihor, finul lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a fost condamnat la 6 luni de închisoare. Relația dintre Dumitru Țiplea și Ilie Bolojan transcende însă relația naș-fin, pentru că Țiplea a fost șeful Corpului de control al Prefectului atunci când Ilie Bolojan era prefect al județului Bihor.
La acel moment, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad făcuse apel împotriva sentinței din 14 octombrier 1999 a Judecătoriei Arad, prin care Dumitru Țiplea și ceilalți inculpați din dosar fuseseră achitați. Dumitru Țiplea primise, prin acea sentință, 1.500.000 de lei vechi amendă administrativă. Pentru a înțelege valoarea acelei amenzi, menționăm că salariul minim brut pe țară era la începutul anului 2000 în valoare de 450.000 de lei vechi, iar la finalul acelui an a ajuns la 1.000.0000 de lei.
puteți citi întregul material aici
Doar că, exemplul de mai sus nu este singular și nici măcar șocant.
Iată ce am mai aflat, în ultimii ani, despre OAMENII LUI ILIE BOLOJAN.
În septembrie 2021, Ilie Bolojan anunța că îl va propune pe Tudor Jidav ca președinte al CA al Aeroportului din Oradea. Asta, după multe, multe, multe luni de provizorat în care administrația penelistă nu reușise să organizeze un amărât de concurs. Iată că, până la urmă și cu greu, concursul s-a întâmplat doar că, ce să vezi, din el a răsărit un câștigător cu parfum… penal!
Astfel, la o simplă căutare pe Google, aflam atunci faptul că, în urmă cu câțiva ani, în 2014, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6 în vederea cercetării penale a lui Tudor Jidav, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA (Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” – Otopeni), pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.
Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Tudor Jidav, ca urmare a semnării de către acesta în perioada deţinerii funcţiei de director general a unor contracte de colaborare încheiate între SC Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA şi BRD Groupe Societe Generale (instituţie bancară în cadrul căreia soţia acestuia deţine calitatea de angajat şi acţionar), de pe urma cărora atât persoana evaluată, cât şi soţia acestuia au realizat foloase patrimoniale.
Valoarea contractelor încheiate între SC Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti SA şi BRD Groupe Societe Generale este de 456.776 euro, plus TVA.
Doar că domnul Jidav nu este singur. Dimpotrivă! Domnia sa se află într-o ilustră și dubioasă companie de personaje parașutate de Ilie Bolojan în județ, toate cu parfum, cum spuneam, incert…
Un alt exemplu, tot din zona Aeroportului, a fost domnul Gheorghe Răcaru.
Jurnaliștii de la bzi.ro, într-un articol din 2018 intitulat: Compania aeriană Blue Air, în ghearele sistemului. Cine este omul care a profitat de arestarea lui Nelu Iordache, fac dezvăluiri deosebit de grave despre omul lui Ilie Bolojan! Să citim împreună ce au descoperit jurnaliștii de la bzi.ro:
”Astfel, in data de 6 aprilie 2013, la patru luni de la arestarea preventiva a patronului Blue Air, Gheorghe Racaru– fost director general al Tarom, pe atunci actionar minoritar al Blue Air, convoaca pe neasteptate Adunarea Generala a Asociatilor, scopul acelei adunari fiind chipurile suspendarea lui Nelu Iordache din functia de administrator, motivul declarat fiind “imposibilitatea desfasurarii activitatilor societatii datorita starii de arest a administratorului”. Scopul nedeclarat, dar dovedit ulterior de actiunile intreprinse de Racaru, dar si prin decizia instantei de anulare a acelei suspendari netemeinice, a fost acela al desemnarii unui Consiliu de Administratie compus din: Ionascu Adrian, Vizental Rudolf, Philips Elen, adica persoane care puteau si doreau sa participe la planul pus la cale de Racaru Gheorghe, respectiv vanzarea de indata a prosperei afaceri Blue Air catre societatea infiintata de o colaboratoare a sa mai veche si extrem de apropiata– Luciana Paunescu–, impreuna cu alti trei asociati aflati tot in sfera de influenta socio-profesionala a lui Racaru (fosti piloti la Tarom, unde Racaru a taiat si a “spanzurat” ani la rand).
Parte din planul bine pus la punct al partenerului de afaceri Racaru a constat in inlaturarea administratorului actionar, arestat la acea data, pe motivul aparent al bunelor intentii de administrare a activitatii societatii, pentru ca imediat sa se treaca la actiuni de dispozitie asupra patrimoniului acestei societati. In acest context, ulterior inlocuirii lui Nelu Iordache, administratorul statutar, a fost convocata inca o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor pentru ziua de 09 aprilie 2013, adunare in care s-a stabilit modul de lucru al Consiliului de Administratie si transferarea patrimoniului societatii de aviatie catre o alta societate comerciala cu denumire asemanatoare, respectiv S.C. Blue Air-Airline Management Solution S.R.L., societate care era infiintata si controlata prin interpusi – asa cum am aratat – de catre Gheorghe Racaru si administrata de catre Constantin Zamfir Tudor.
Astfel, hotararea nr.192 din 09 aprilie 2013 a reprezentat actul juridic care a stat la baza transferului patrimoniului societatii S.C. Blue Air Transport Aerian S.A. catre Blue Air-Airline Management Solution S.R.L. Consiliul de Administratie desemnat de Gheorghe Racaru si subordonat aceluiasi personaj a trecut la etapa urmatoare a preluarii ostile a Blue Air, companie privata de aviatie de mare succes, devenind campul de lupta pe care au fost luate, incepand din acel moment, o serie de decizii care de care mai contradictorii. O prima miscare de acest fel a avut loc cateva luni mai tarziu, in data de 26 septembrie 2013, la sediul societatii BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA (n.r.- actualmente BATA SKY IMOBILIARE SA), care era condusa de catre Consiliul de Administratie compus din Ionascu Adrian – director adjunct, Rudolf Vizental – administrator judiciar al actionarului majoritar Romstrade si Ellen Philips, cetatean american– consultant in probleme de aviatie. La acea data s-a incheiat de catre reprezentantii ANAF – Gaina Emil si Toghe Ion – procesul verbal nr. 5635 cu privire la instituirea unui sechestru pentru bunuri mobile apartinand societatii. Procesul verbal de sechestru a fost intocmit in prezenta lui Ionascu Adrian, in calitate de Director General Adjunct si membru in Consiliul de Administratie al S.C. Blue Air Transport Aerian S.A., si ar fi trebuit sa impiedice tot sirul de actiuni care au culminat cu transferul activitatii Blue Air Transport Aerian SA catre o mica si noua companie infiintata de Racaru si interpusii sai.”
Puteți citi dezvăluirile întregi aici.
Nu în ultimul rând, un penal deplin, am spune, domnul Sănel Necula.
Este de notorietate deja faptul că Stănel Necula, fostul director de la Termoficare Oradea și omul primarului Ilie Bolojan a fost condamnat definitiv pentru tentativă de fraudă cu fonduri europene. Și totuși, Ilie Bolojan l-a ținut, din motive doar de el știute, în brațe. Pe bani! Condamnarea cu suspendare pentru tentativă fraudă, din Decembrie 2019, a venit însoțită prin decizia instanței de interzicerea unor drepturi, precum ocuparea unor funcții de conducere, vreme de cinci ani de la executarea pedepsei!
În ciuda acestui fapt, primarul Oradiei și președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu părea atunci hotărât să își asume eșecul și să-și lase protejatul din brațe, acesta continuând să ocupe pentru mai multe zile, în ciuda deciziei instanței, postul de director al Termoficare Oradea! De altfel, de-a lungul ultimilor doi ani Ilie Bolojan făcuse mai multe declarații referitoare la cazul protejatului său, invocând mereu ori prezumpția de nevinovăție, ori așteptarea unei decizii definitive în justiție.
Aceste ciudate coincidențe ar trebui, probabil, să ridice anumite semne de întrebare referitoare la calitatea și MOTIVAȚIA deciziilor luate de singurul numitor comun între personajele de mai sus: Ilie Bolojan.
Sau poate nu… Poate mai bine ne vedem de treabă și repetăm, obsesiv, lozinca preferată a orădenilor și a bihorenilor: bine că s-a făcut.