O echipă de oameni de știință din Statele Unite și Spania, care a realizat un amplu studiu publicat în revista Nutrients pe 4 aprilie 2024, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții au constatat că persoanele care au un consum sporit de alimente ultraprocesate au prezentat un risc mai mare de a face glaucom, o boală oculară care este echivalentă cu orbirea.
Glaucomul este o cauză principală a orbirii pe tot parcursul vieții la nivel global, definită prin pierderea treptată a celulelor ganglionare retiniene. Presiunea intraoculară crescută, vârsta înaintată, rasa non-caucaziană și antecedentele familiale cresc riscul de glaucom, potrivit News Medical.
În prezentul studiu prospectiv de cohortă, cercetătorii de la Universitatea Harvard, Statele Unite și Universitatea Navarra, Spania, au investigat dacă consumul de alimente ultraprocesate (UPF) crește incidența glaucomului în rândul absolvenților de universități din Spania.
Studiul a inclus 19.255 de participanți la Proiectul Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) (60% femei, vârsta medie, 38 de ani). Cercetătorii au urmărit participanții timp de 13 ani (în medie) prin chestionare bienale care trebuiau completate online sau prin poștă.
Chestionarul de referință (Q0) conținea date despre factorii socio-demografici, măsurători fizice, practici alimentare, obiceiuri de stil de viață și comorbidități. Cercetătorii au trimis chestionare de studiu de urmărire la intervale de doi ani (Q2 până la Q20) pentru a evalua schimbările în dietă, stilul de viață și condițiile medicale și a monitorizat incidența bolilor. Ei au folosit chestionarul de studiu Q10 pentru a obține date actualizate.
Echipa a folosit chestionare de frecvență alimentară (FFQ) pentru a evalua aportul alimentar și clasificarea alimentelor NOVA pentru a determina aportul UPF. Ei au determinat diagnosticul de glaucom interogând participanții la studiu despre primirea vreodată de un diagnostic de glaucom de la un oftalmolog. În plus, au validat diagnosticele auto-raportate în rândul a 150 de persoane, urmând liniile directoare ale Societății Europene de Glaucom la momentul inițial și la un interval de doi ani în timpul urmăririi.
Cercetătorii au exclus persoanele cu glaucom sau hipertensiune oculară la momentul inițial și pe cele cu valori aportului de energie dincolo de limitele predeterminate. Ei au folosit modele de regresie Cox pentru a determina rapoartele de risc (HR), ajustând variabilele sociodemografice, stilul de viață și variabilele dietetice și istoricul medical.
Variabilele socio-demografice au inclus vârsta, sexul, nivelul de educație și indicele de masă corporală. Variabilele stilului de viață și ale dietei au inclus aportul total de calorii, aderarea la dieta mediteraneană, exercițiile fizice, obiceiurile de fumat, consumul de cofeină, consumul de etanol, raportul omega-3: omega-6 și diete specifice. Comorbiditățile au inclus hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet și cancer.
În timpul urmăririi, echipa a observat 230 de cazuri de glaucom și a studiat 176.963 de ani individuali. Indivizii cu cel mai mare aport de alimente ultraprocesate erau mai tineri și consumau mai mult etanol și cafea cu un aport mai mare de calorii.
În general, studiul a constatat că persoanele cu cel mai mare consum de UPF au o probabilitate mai mare de a dezvolta glaucom decât cei cu cel mai mic consum de UPF. În plus, atunci când a fost examinat individual, UPF din dulciuri a relevat un risc semnificativ de glaucom.
Descoperirile subliniază importanța monitorizării sănătății și controlului aportului de UPF (în special cele cu conținut ridicat de zahăr) pentru a reduce cazurile incidente de glaucom.
Având în vedere tendința culturală în creștere spre consumul de UPF, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să promoveze modele alimentare caracterizate de un aport crescut de alimente neprocesate sau mai puțin procesate. (sursa)