În noul an ne-am propus cei mai mulți dintre noi să facem mai mult sport. Însă contează și cum îl faci, pentru cele mai bune rezultate, spun experții.
Și apare prima întrebare: facem sport pe stomacul gol sau nu?
Anca Petrache: Unii cred că exercițiile fizice pe stomacul gol ajută la arderea grăsimilor, deoarece organismul folosește depozitele de grăsime pentru energie. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice care să susțină această afirmație.
Alexander Rothstein, coordonator și instructor în domeniul științei exercițiilor fizice, susține că răspunsul depinde de obiectivele și abilitățile fiecăruia, deoarece cercetările privind avantajele și dezavantajele postului înainte de exerciții fizice sunt limitate.
Unele studii au arătat că exercițiile fizice pe stomacul gol pot crește utilizarea grăsimilor stocate ca sursă de combustibil. Cu toate acestea, aceste beneficii sunt pe termen scurt, iar în timp se arde mai puțină grăsime totală decât atunci când se mănâncă înainte de exerciții.
Postul înainte de exerciții fizice poate avea, de asemenea, efecte negative asupra performanței atletice, fapt certificat de studii. O cercetare a ajuns la concluzia că postul înainte de un antrenament de seară a afectat performanța.
Intensitatea necesară pentru un antrenament de mare impact este dificil de susținut atunci când organismul ”funcționează în gol”.
Exercițiile fizice fără un combustibil adecvat pot avea și alte urmări. Nivelul scăzut de zahăr din sânge și deshidratarea pot provoca amețeli, mai ales dimineața, când ne trezim adesea însetați.
Lipsa de combustibil poate face, de asemenea, ca organismul să se simtă slăbit, crescând riscul de accidente atunci când se utilizează echipamente grele de gimnastică.
Se recomandă măcar o gustare înainte de a face exerciții fizice, pentru a menține un nivel adecvat de zahăr din sânge.
Dacă ne dorim să devenim mai puternici, o masă înainte de a face sport este indicată.
Consumul unei mese pe bază de carbohidrați înainte de antrenament oferă mușchilor combustibil pentru a se adapta la intensitatea exercițiului. Acest lucru duce, în cele din urmă, la îmbunătățirea rezistenței și a forței în timpul antrenamentelor de intensitate ridicată.
Chiar și atunci când se fac exerciții fizice dimineața devreme, este important ca organismul să primească măcar o porție mică de carbohidrați, cum ar fi o banană, ovăz sau pâine prăjită, pentru a reface depozitele de glicogen și a oferi combustibil pentru antrenament, mai spune expertul, citat de PopSci.
Pentru cei care doresc să își mențină sănătatea generală, săritul peste o masă înainte de o activitate cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, nu este dăunător. Cu toate acestea, dacă doriți să obțineți beneficii suplimentare de la antrenamentul vostru, este important să aveți ceva în stomac, mai spune expertul. (sursa)