Doru BușcuÎnvățăturile lui Dragnea pentru Ghinea și Drulă 

Avem norocul să fim contemporani cu un citat din Cătălin Drulă ce pare cules, cu un sărut politic, direct de pe buzele lui Liviu Dragnea: „Reţelele SRI de influenţă din Justiţie, coloneii SRI acoperiţi din ministere nu pot conduce în locul unei puteri civile în România“. Și șeful USR îi dă înainte: „Un sistem de putere ocult, militarizat nu crede în guvernare civilă. Civilii nu pot fi lăsați de capul lor, trebuie să existe o permisiune de la băieți“. I se alătură Cristian Ghinea: „Trăim un moment abject. Securiştii se răzbună“.

Doi useriști tună și fulgeră contra statului paralel de parcă ar fi supt înțelepciunea Ciumei Roșii direct din șlițul penalilor. N-ai zice că alea 15 procente care i-au dus în Parlament provin exact din lauda anchetelor și din truda perechii SRI-DNA la dosarele adversarilor politici. N-ai zice că Ghinea a scris o carte de un pupincurism abisal și i-a pus titlul Eu votez DNA. El și Drulă sînt atît de stridenți în furia lor contra „sistemului de putere ocult, militarizat“, încît chiar presa care i-a gîdilat pe burtă cînd jucau în filmul anticorupției îi latră acum cu jumătate de gură, ca un maidanez care își linge vărsătura.

Vlad Voiculescu, pus de USR ministru la Sănătate, e suspectat că, alături de alți complici, a cauzat un prejudiciu de un miliard de euro, de 50.000 de ori mai mare decît prejudiciul imputat lui Dragnea (condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive). Vlăduț face, iată, istorie, rupe clasamentul pagubelor, aruncă în aer cifrele de altădată și îl transformă pe demonul absolut al corupției într-o glumă. Nu degeaba Gabriel Liiceanu îi dedica această declarație de iubire: „M-am îndrăgostit, la un moment dat, de cel care a fost ministrul Sănătăţii în guvernul tehnocrat. Mi se părea că e angelic şi l-am băgat în edificiul meu afectiv. Indiferent că el ştie sau nu. E un om minunat!“.

Dar omul acesta minunat, Vlăduț, nu e singur. E flancat de Florin Cîțu, neprețuitul și irepetabilul finanțist, arestat de Poliție în SUA pentru băutură la volan și instruit la facultatea de cereale din Iowa. Și Cîțu are valoarea lui specială, și el joacă în liga superioară a lui Vlăduț, altfel nu s-ar fi învrednicit alt om de cultură, Rareș Bogdan, să urle în microfon de patru ori la rînd, cu venele umflate și cu fața congestionată la limita atacului cerebral: „Florin Cîțu, președinte!“.

Însă nici Cîțu, nici Ioana Mihăilă (care la momentul producerii presupusei infracțiuni de abuz în serviciu activa în particula PLUS a Guvernului) nu au stîrnit mila partidelor proprii și nu au provocat reacții de susținere. Mihăilă pentru că, chiar adunată cu noul ei partid REPER, nu mai are nici o valoare politică, iar Cîțu fiindcă exista deja în PNL un plan de exterminare pe numele lui. Dar cu Vlăduț lucrurile au luat-o, după cum vedem, razna. Fiindcă în USR, spre deosebire de PNL și REPER, nivelul panicii e mult mai ridicat.

Drulă și Ghinea au fost și ei miniștri în Guvernul Pfizer-Moderna, iar asta îi neliniștește în aceeași măsură în care îi sperie pierderea protecției. Preferințele SRI-DNA-ÎCCJ s-au mutat, în mod vizibil, spre o înțelegere cu alții, iar ei simt, cumva, în ceafă răsuflarea rece a dosarelor fabricate înainte de alegeri. Mecanismul care i-a adunat de pe stradă și i-a făcut partid politic și-a mutat acțiunea pe altă formațiune-balama, fiindcă USR și-a dezamăgit nu atît electoratul, cît ocrotitorii. De aceea, azi, Drulă și Ghinea fac ce făceau Dragnea și Tăriceanu: vorbesc despre statul paralel. Aduc la viață și recunosc existența acelei jivine cu mantie, ciocănel și epoleți, încolăcite pe statul oficial, pe care USR se prefăcea că n-o vede și pretindea că nu există. Se tăvălesc în indignare Cristi și Cătălin, țipă ca dintre fălcile dosarului, se vaită mai tare ca înaintașii lor de la PSD. Țin un discurs mai radical și mai informat despre corupția și militarizarea instituțiilor, despre acoperiții din Justiție și subjugarea partidelor.

Ai zice că s-a întors lumea cu capul în jos, dar nu s-a ajuns pînă acolo. Doar s-a descheiat un pic democrația la capot și i s-a putut zări, în fugă, mecanismul de cooperare și verificare. Adică, dacă USR nu mai cooperează cu „băieții“ (așa cum îi numește Drulă pe foștii lui protectori), e luat la verificat. Așa cum au fost și sînt luate la verificat toate instrumentele politice și politicienii care nu mai corespund proiectului de țară subdezvoltată. Practic, această verificare cu procurori dă măsura irelevanței unui partid în jocul de putere dus nedemocratic. Căci atîta lucru putea să învețe și USR din politica românească: atunci cînd ai ajuns să ți se facă dosare ești atît de mic încît nu mai interesează pe nimeni dacă ești sau nu vinovat. (catavencii.ro)

Articolul precedentPedagog înjunghiat de o elevă într-un liceu din Oradea. Fata fusese chemată cu mama sa în biroul directorului adjunct
Articolul următorCât plătesc cele mai mari orașe din România pentru luminițele de Crăciun. Oradea, mai scumpă decât Timișoara. Clujul și-a cumpărat propriile instalații