Premierul României, Marcel Ciolacu, i-a îndemnat duminică pe șoferii români să nu se urce la volan dacă au băut sau dacă au consumat droguri. Șeful Executivului a subliniat că luni va avea loc dezbaterea referitoare la “Legea Anastasia. Drumul către viață”.
Declarația premierului a fost făcută cu ocazia Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Accidentelor de Circulaţie, cu doar o zi înainte la Legea Anastasia să fie dezbătută de reprezentanții statului, ai ONG-urilor, dar și de cei din mediul privat, precum și de cetățeni.
„Susțin tema din acest an a Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, aceea de a ne implica fiecare dintre noi, în calitate de autorități sau de participanți la trafic, într-un efort comun prin care să prevenim pierderea de vieți pe șosele.
Avem obligația de a face acest lucru pentru copiii, tinerii, femeile și bărbații victime ale tragediilor circulației rutiere!
Avem datoria nu doar de a face legi mai aspre, dar mai ales de a preveni astfel de tragedii”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Premierul României a ținut să precizeze că luni va avea loc dezbaterea referitoare la „Legea Anastasia. Drumul către viață”.
”Vă invit mâine, începând cu ora 15.00 să urmăriți dezbaterea ”#LegeaAnastasia. Drumul către viață”. Împreună – stat, mediu privat, ONG-uri, cetățeni – promovând mesajele Legii Anastasia, vom reuși să salvăm viețile celor dragi! NU te urca la volan dacă ai băut sau dacă ai consumat droguri! Alege viața!”, a transmis premierul.
Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 un proiect de lege ce prevede că șoferii care au condus fără a avea permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și au provocat un accident rutier mortal vor merge direct la inchisoare, indiferent de situația lor personală și indiferent de antecedentele penale, deci chiar dacă ar fi la prima abatere.
Inițiativa senatorului social-democrat Robert Cazanciuc, cunoscută ca Legea Anastasia, este în memoria fetiţei de patru ani care a fost omorâtă de o şoferiţă fără permis, anul trecut, chiar de Ziua Copilului.
Noile modificări exclud de la beneficiul legal al suspendării executării pedepsei sancțiunile aplicate ca urmare a uciderii din culpă provocate de șoferi. În atare situații, judecătorii nu vor mai avea posibilitatea de a evalua dacă un astfel de șofer poate primi o pedepasă cu suspendarea executării sau cu executarea în regim penitenciar.
De la intrarea în vigoare a acestei legi, șoferii inculpați găsiți vinovați de ucidere din culpă și de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive vor executa pedeapsa în regim penitenciar, indiferent de cuantumul pedepsei rezultante. Aceste infracțiuni, uciderea din culpă și conducerea fără permis ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive trebuie să se afle în concurs ideal, condiție esențială pentru a se înlătura beneficiul suspendării. (sursa)