S-au copt prunele și, cum recolta se anunță bogată, cazanele din distilerii au pornit deja. Pălinca românească a ajuns să rivalizeze cu cele mai scumpe băuturi.
Butoaiele de stejar schimbă aroma, culoarea, dar și calitatea. Și prețurile pot depăși câteva sute de lei pentru un litru de pălincă.
La o distilerie din Medieșu Aurit, Satu Mare, se produc, în medie, 30.000 de litri de pălincă. Băutura merge și la export în Germania, Austria și Franța.
Pălinca învechită, fără adaos de ingrediente și cu o concentrație alcoolică de 50%, triplu distilată, poate depăși cu mult prețul unei sticle de whisky, iar străinii sunt dispuși să plătească sute de euro pentru pălinca românească.
Silviu Zetea, producător: „Un litru de pălincă, în comparație cu whisky ori votca, este de 10-14 ori mai scump la producție, costurile de ambalare sunt mai scumpe. Pălinca de prune poate fi intre 50 – 100 de euro, preț de vânzare, și poate să urce până la cel puțin, estimativ, o mie de euro”.
Unele distilerii organizează inclusiv tururi cu degustare a pălincii.
În Leleasca, Olt, pomii sunt încărcați de prune. Un soi de prun este productiv, rezistent la ger și secetă. Și este cel mai bun pentru țuică, spun pomicultorii.
Jan Stancu, fermier: „Asta este țuica de Sâmburești, are o vechime de peste 30 de ani, nu are zahăr, e naturală, așa cum a ieșit de la cazan”.
Aici, prețul unui litru de țuica pleacă de la 20 de lei.
Gheorghe Mitran, fermier: „Un cazan performant de țuică, ca să ies în piață, costă 50.000 de euro”.
Conf. univ. fdr. Ionela Gavrilă Paven, economist UAB Alba Iulia: „În contextul armonizării cu legislația la nivel european, se dorește și utilizarea a acelorași termeni că producător certificat, antepozitar certificat și introducerea unui certificat uniform pentru micii producători, în așa fel încât să fie detectată originea produselor”.
Orice familie poate produce, în fiecare an, până la 50 de litri de pălincă, pentru consum propriu. Cei care depășesc, însă, această cantitate, au nevoie de certificat de producător.
Sursa: Pro TV