Marius Budăi, ministrul Muncii, a apreciat că procentul aprobat în PNRR pentru reforma în sistemul de pensii nu este realizabil şi a declarat că atât Comisia Europeană cât şi OCDE au înțeles că este nevoie de o nouă abordare pentru a lupta cu sărăcia din Europa şi România. Iată pachetul de măsuri propus pentru a ajuta pensionarii, familiile cu venituri mici şi acele sectoare afectate de criza energetică.

“Este crezul meu bazat pe cifre şi pe analize că în acest procent criminal de 9.4% toate pensiile din România, inclusiv cele din apărare din ordine publică, inclusiv cele stabilitate şi plătite în baza unor legi speciale, dar şi cele din sistemul public pe contributivitate nu se vor putea încadra.

Nu vom putea face majorări şi nu vom putea rezolva nicidecum inechitățile din sistem cu acest procent. 

Este o solicitare pe care am făcut-o către domnul preşedinte Marcel Ciolacu şi către PSD şi am susținere totală din partea lor.

Este un război pe care o să-l duc. Discut şi cu Comisia Europeană (CE), o să discut şi cu OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Şi asta e foarte important că am găsit înțelegere la CE, că noi împreună trebuie să luptăm împotriva săracei în Europa şi bineînțeles în România. Există flexibilitate.

Le-am spus că sunt de acord cu tot ce înseamnă sustenabilitate, sunt un proeuropean convins, în condițiile în care în România are în Europa între 4-5 milioane de cetăţeni şi acei oameni nu fac altceva decât să contribuie la PIB-ul acelor ţări.

Nu am cerut bani în schimb, deşi România a cheltuit bani cu fiecare dintre noi să ne pregătească că suntem zidari, medici  etc.

Trebuie să existe această flexibilitate din partea Comisiei Europene să ne așezăm la masa dialogului şi am obținut acest lucru.

Şi împreună cu Banca Mondială, cea cu care derulăm contractul de asistenţă, împreună cu CE, Guvernul României şi alături de partenerii sociali (sindicatele şi patronatele care au fost excluse de la scrierea PNRR), să facem acele reforme şi să le ducem la final să ne asigurăm că cetățenii români nu vor fi săraci şi nu până în 2070, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi, în emisiunea Sinteza Zilei

Care sunt măsurile de ajutor pentru români propuse 

– 1 miliard de euro pentru familiile cu venituri mici

  • Vouchere pentru alimente de bază, 50 de euro la fiecare 2 luni 
  • Vouchere pentru elevi, 30 euro/lunar pe o perioadă școlară pentru rechizite, haine alimente
  • Valoarea tichetelor de masă creşte cu 50%

– 75% din salariu pentru șomajul tehnic, beneficiarii măsurilor sociale vor fi 12,3 milioane de români 

– 300 de milioane de lei pentru transportatorii români 

– ajustarea preţurilor materialelor de construcții pentru finalizarea investițiilor publice. (sursa)

Articolul precedentFinanțare de 40.000 EURO/firmă – Vezi condițiile pentru Start-Up Nation 2022
Articolul următorCe ar însemna pentru piaţa muncii din România implementarea directivei care cere publicarea salariilor în anunţurile de angajare