Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe unii dintre cei mai mari și mai cunoscuți dintre sfinții săi, Apostolii Petru și Pavel. Cei doi au fost martirizați la Roma în timpul persecuției împăratului Nero din anul 67.
Pomenirea lor comună are la bază mai multe evenimente: martiriul lor din aceeași zi, care a determinat credincioșii să instituie o sărbătoare în cinstea muceniciei lor încă din secolul al II-lea, și mutarea moaștelor celor doi Apostoli, potrivit teologului Louis Duchesne (Les Origines du culte chrétien), în această zi, în locul numit „ad catacumbas”, de pe Via Appia din Roma la 258.
La Roma, acest eveniment a fost sărbătorit încă din vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337). De aici a trecut și în Răsărit, unde a fost sărbătorit cu mai multă solemnitate, mai ales din secolul al VI-lea. Cinstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este atestată în Constituțiile Apostolice (VIII, 33): „Zilele Apostolilor, să le serbeze, căci ei au fost învățătorii voștri în Hristos și v-au învrednicit de Duhul Sfânt”.