România ocupă locul 44 în topul celor mai bogate economii din lume și locul 19 în topul ”celor mai complexe țări” din punct de vedere economic, potrivit Atlasului de Complexitate Economică realizat de Universitatea Harvard din SUA.
”România este o țară cu venituri medii-superioare, ocupând locul 44 în topul celor mai bogate economii pe cap de locuitor din 133 de țări studiate. Cei 19,3 milioane de locuitori ai săi au un PIB pe cap de locuitor de 12.915 USD (32.099 USD PPP; 2020). Creșterea medie a PIB-ului pe cap de locuitor a fost de 3,9% în ultimii cinci ani, peste media regională.
România se află pe locul 19 în topul celor mai complexe țări în clasamentul Indexului de complexitate economică (ICE). Comparativ cu un deceniu înainte, economia României a devenit mai complexă, îmbunătățindu-se cu 9 poziții în clasamentul ECI”, se precizează în analiza specialiștilor de la Universitatea din Harvard.
Potrivit acestora, România este poziționată pentru a profita de numeroase oportunități de diversificare a producției sale, utilizând know-how-ul existent.
”România este mai complexă decât se aștepta pentru nivelul său de venituri. Cu toate acestea, se preconizează că economia sa va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2030 ale Growth Lab prevăd o creștere în România de 2,9% pe an în următorul deceniu, situându-se în prima jumătate a țărilor la nivel mondial”, se mai susține în analiza instituției de învățământ superior din SUA.
Acest index se calculează pe baza diversității și complexității exporturilor țărilor luate în calcul. Astfel, între 1995 și 2020 PIB-ul României pe cap de locuitor a crescut de aproape 10 ori, de la 1.615 dolari la 12.915 de dolari, România fiind țara cu cea mai mare creștere din lume în acest interval. Topul este condus de Japonia, Elveția și Germania.
În fața României este Franța, pe locul 18, iar după țara noastră sunt Belgia, Olanda, Spania, Polonia sau Canada. (ziare.com)