Părinţii nu vor mai avea voie să distribuie pe reţelele de socializare fotografii în care apar copiii lor. Se întâmplă în Franţa, unde viaţa privată a minorilor va fi protejată de o nouă lege. Jumătate dintre fotografiile care ajung pe reţelele de pedofilie ar fi poze postate de părinţi pe profilurile lor. Iată ce spun influencerii de la noi despre fenomenul de “sharenting”.
Mulţi părinţi postează fotografii cu cei mici fără să se gândească la riscurile la care îşi expun copiii. “Am avut o prietenă care a postat o imagine cu fetiţa mea şi i s-a părut anormal că am rugat-o să o şteragă”, povesteşte o mamă.
Fără poze cu copii pe social media
Franţa ia o decizie fără precedent: interzice părinţilor prin lege să mai publice astfel de poze, pentru că multe dintre ele ajung pe forumurile de pornografie infantilă.
“Deşi decizia Franţei este destul de controversată, cifrele care au dus la luare acestei măsuri ar trebui să ne dea de gândit tuturor. Mai exact, 50% din fotografiile care ajung pe diferite reţele de pedofilie sunt, de fapt, fotografii postate de părinţii copiilor pe social media”, spune Alexandra Marin, reporter Observator.
“Trebuie să înţelegem un lucru: odată ce am postat o fotografie în mediul digital, nu mai avem control asupra ei sub nicio formă”, a declarat Sorin Stănică, comisar şef ICPC.
Chiar dacă în România nu există o lege în acest sens, specialiştii recomandă să fim atenţi la conţinutul pe care îl facem public. “Spaţiul personal din social media nu e deloc personal, ci public. Exact cum ni s-ar părea deplasat să lăsăm pe mesele dintr-o cafenea, din loc în loc, fotografii cu copilul nostru făcând băiţă în funduleţul gol, la fel să ne gândim şi când postăm aşa ceva pe social media”, spune Dragoş Stanca, expert media.
În medie, un părinte îşi postează copilul pe reţelele de socializare de aproximativ 100 de ori pe an. Adică, până la vârsta de 10 ani, minorul are deja pe Internet aproximativ 1.000 de fotografii cu el. “Probabil părinţii nu realizează la ce îşi expun copiii”, crede o mamă.
Experţii în parenting trag şi ei un semnal de alarmă. “Tu când ai urcat o poză pe internet cu copilul tău spui: Luaţi de aici, puteţi face cu ea ce doriţi. De acolo ea poate fi descărcată, dată mai departe, nu mai ai niciun control. Chiar şi dacă tu ştergi contul sau pozele, este foarte posibil ca ele să fie deja în calculatorul altor oameni”, a explicat Ioana Chicet-Macoveiciuc, autoare cărţi parenting.
“M-am întrebat în fiecare zi cu m-aş simţi eu dacă o parte mare din viaţa mea, a copilăriei mele, ar fi publică. Eu în chiloţi, eu în pantaloni scurţi, eu în prima zi de şcoală”, spune Urania Cremene, expert parenting.
Conform Bitdefender, circa 500 de imagini cu copii sunt vândute online la fiecare 60 de secunde, iar una din cinci fete şi unul din zece băieţi vor suferi forme diverse ale abuzului sexual în mediul online până la vârsta de 18 ani. (sursa)