S-au format cozi la unele centre de transfuzii, de când s-a mărit suma pe care o primesc donatorii. Dacă nu au capacitatea să stocheze sângele, responsabilii fac programări.

Medicii le recomandă oamenilor să sune înainte de a pleca de acasă, astfel încât să nu facă drumul degeaba până la centrul de donare.

La Centrul de Transfuzii din Timișoara veneau anul trecut între 60 si 80 de donatori pe zi. Fiecare primea 68 de lei, dar de la 1 ianuarie suma a crescut la 280 de lei. Prin urmare, numărul donatorilor s-a triplat, iar cei de la centru au fost nevoiți să limiteze la maximum 120 de donatori pe zi.

Rodica Lighezan – director Centrul de Transfuzii Sanguine Timișoara: ”Îi rugăm să se uite pe site, pentru că acolo, dacă avem excedent de o anumită grupă sunt amânați, îi rugăm să vină săptămâna viitoare”.

În Alba Iulia, capacitatea de stocare a fost depășită.

Ana Savu – director Centrul de Transfuzii Sanguine Alba Iulia: ”În prezent avem stocuri mari de sânge la grupele 0, A, B pozitiv, deoarece de la începutul anului numărul donatorilor a crescut mult”.

Pentru prima dată în Bistrița medicii le-au transmis oamenilor că au stocurile prea mari, în special pentru grupa A2 pozitiv.

Adina Beudean, director centru transfuzii Bistrița: ”Pentru două zile am și stopat donarea de sânge cu grupa A pozitiv. De la începutul acestui an a crescut cam de 10 ori”.

Programări s-au făcut și în București până la finalul săptămânii. În Capitală, nevoia de sânge este mult mai mare.

Produsele din sânge pentru copii au o valabilitate de maximum 7 zile, iar cele pentru adulți până la 42 de zile. Având în vedere nevoia mare din spitale, la Institutul de Transfuzii din București sângele râmâne stocat cel mult 4-5 zile.

Rodica Jainea, biolog: ”Nu avem niciodată suficient, însă încercăm și cu ajutorul provinciilor să putem să le distribuim”.

Înainte de a fi trimis în spitale, sângele trece prin laboratoare, unde se fac analize pentru boli infecțioase.

Dr. Lucia Grijac, medic Centrul de transfuzii București: ”A doua zi de la recoltare avem rezultatele acestors teste, iar punga de sânge poate fi validată. Se validează pungă cu pungă.”

Sunt situații în care centrele din țară trimit sânge pentru pacienții din București. De fiecare dată pungile ajung întâi la Institutul de transfuzii pentru a fi validate, apoi sunt redirecționate către unitățile sanitare.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentOrașul din România unde se construiește cel mai mare terminal nou de aeroport. Costă 100 de milioane de euro și va fi gata în 2024
Articolul următorPoliţia poloneză a intrat în palatul prezidenţial din Varșovia pentru a-i ridica pe doi dintre foştii ei şefi şi a-i duce în arest