La sfârșitul lunii octombrie 2019 – a spus deputatul bihorean Ioan Mang într-o declarație politică susținută în această săptămână în Parlament – atunci când a fost propus pentru prima dată ministru și era audiat în cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului, domnul Virgil Popescu declara cu non-șalanță că nu vede nicio problemă între mandatul său de ministru al energiei şi faptul că soţia sa administrează mai multe benzinării deținute de compania OMV-Petrom.
”Nu există niciun interes între a administra o stație şi a face politica energetică a unei ţări. Eu nu cred în lucruri de genul ăsta şi vă rog să trecem peste acest subiect“, a spus atunci Virgil Popescu, încercând să treacă rapid peste un subiect sensibil din CV-ul său.
De mai bine de trei ani în Guvernul României și în fruntea Ministerului Energiei, domnul Popescu a reușit, din păcate, să dovedească, cu vârf și îndesat, că acțiunile sale mint mai tare decât vorbele sale, a mai spus Ioan Mang. Nu trebuie să fii expert în domeniul energetic ca să vezi că, de trei ani de zile, ”politica” ministrului Popescu este sistematic îndreptată împotriva interesului național.
Împreună cu colegii săi de ”dreapta”, a ”reușit”, în 2020, o liberalizare dezastruoasă a pieței energiei, în defavoarea consumatorilor români, dar în interesul speculanților de pe piață. Anul trecut, a ”reușit” apoi să nu facă aproape nimic atunci când ne-a lovit criza internațională și abia intervenția hotarâtă a PSD la guvernare a făcut ca populația să nu sufere de pe urma ”intereselor” și ”credințelor” domnului ministru. Astăzi, ni se arată un alt exemplu care vine să contrazică vorbele domnului Popescu despre incompatabilități și conflictul de interese: cazul taxei de solidaritate pentru companiile energetice care au câștigat nesimțit de mult de pe urma crizei.
Așa cum recent am aflat cu toții, această taxă europeană nu se aplică și OMV-ului din România! De ce? Pentru că ministrul PNL al energiei, același domn Popescu așa a negociat la Bruxelles! Ce ”interese” putea avea Virgil Popescu să ceară la nivel european o taxă aplicabilă OMV, dacă afacerea sa din România avea de pierdut? Apropo de solidaritate, mă întreb și eu ca tot românul: domnul ministrul Popescu cu cine este solidar? Și mai mult decât solidar, cui i se subordonează? Poporului în numele căruia conduce un minister atât de important sau multinaționalei cu interese majore în sectorul energetic românesc pentru care lucrează ceilalți membri ai familiei sale?
Fiind în alianță de guvernare, pentru a asigura stabilitatea economică și socială într-un context internațional foarte dificil, până acum PSD nu a susținut nicio moțiune simplă a USR împotriva niciunui ministru PNL. Am acționat astfel pentru că, pe de o parte, așa credem că trebuie să funcționeze o alianță, pe de altă parte, pentru că useriștii sunt niște meschini (care astăzi nu mai recunosc că ei înșiși l-au pus și l-au ținut în funcție pe ministrul Popescu) și nu putem legima niciun demers politic al unora care-și urmăresc doar propriul interes, precum ministrul Popescu.
Mă întreb însă, a mai spus deputatul bihorean, cât mai pot tolera cei din PNL și președintele Iohannis să accepte un astfel de ministru la Energie? Pentru că ”greșelile” sale repetate fac foarte mult rău românilor și României. Închei într-un ton optimist, exprimându-mi speranța că, în curând, cariera ministerială a domnului Popescu se va încheia și se va putea întoarce la administrarea de benzinării profitabile. După ce PSD va prelua conducerea guvernului, noul prim-ministru sigur va avea înțelepciunea de a scăpa țara și poporul român de acest personaj toxic! – a încheiat Ioan Mang.
Declarație politică, Camera Deputaților, 15.02.2023