Ce să mai înţeleagă românii din comportamentul Austriei?
ZF.ro: Refuzul Austriei de a vota pentru admiterea României în spaţiul Schengen este stupefiant.
Austria este singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune azi aderării României la spaţiul Schengen (teritoriul european fără frontiere). Votul care necesită o majoritate în Consiliul Justiţie şi afaceri interne (JAI) va fi dat joi 8 decembrie.
Cum admiterea se face cu votul unanim al membrilor UE din JAI, vetoul Austriei va face ca cine ştie pentru câtă vreme de aici înainte mii de camioane româneşti să întârzie cu zeci de ore în vămi – ceea ce înseamnă pierderi de zeci de milioane de euro – , ca milioane de călători, turişti sau lucrători în străinătate să aştepte la bariere în vreme ce ar putea trece în Ungaria fără să ştie că au depăşit o graniţă.
„Aducem piese din Turcia pentru Dacia Piteşti. Camioanele noastre sunt controlate la graniţa externă a UE, la intrarea în Bulgaria. Apoi, din nou la graniţa bulgaro-română. Timp pierdut degeaba şi bani pierduţi“, spunea recent într-o discuţie cu ZF Ion Lixandru, proprietar al Camion Logistic, companie care oferă servicii logistice.
Austria susţine că motivul de respingere ar fi numărul de emigranţi care trec „ruta balcanică“ prin Bulgaria şi România. Dar nici harta şi nici datele statistice nu indică acest lucru. Pentru că o astfel de „rută“ prin România nu are nicio logică.
Mediul de afaceri se arată şi el uluit pentru că businessul austriac în România este unul prosper. Firmele austriece din România au avut în 2021 un profit net de 7 mld. lei (1,4 mld. euro). Toate primele zece companii austriece cu investiţii în România au fost în 2021 pe profit, în ciuda crizei.
OMV Petrom a fost în 2021 cea mai mare companie din România după cifra de afaceri. BCR, deţinută de Ersre, a fost pentru mulţi ani cea mai mare bancă din sistem după active – azi pe locul al doilea, după Banca Transilvania.
Sunt puţini români care să nu fi auzit de Holzindustrie Schweighofer „care ne fură pădurile“.
De cealaltă parte, cei 370.000 de turiştii români care merg anual în Austria lasă în hotelurile şi restaurantele austriece 250 de milioane de euro anual, potrivt unei analize a Romanian Businnes Liders.
Și atunci… Ce să mai înţeleagă românii din comportamentul Austriei? (Iulian Anghel)