În viitorul apropiat, anvelopele se vor vinde ca televizoarele sau frigiderele: cu etichete care să ne arate eficienţa, consumul, aderenţa, dar şi zgomotul. În cazul în care uită să pună aceste etichete, comercianții riscă amenzi de zeci de mii de lei.
Dacă până acum vânzătorii de anvelope nu își făceau griji pentru eticheta de pe cauciuc, de lunile viitoare ar putea fi aspru amendați. Eticheta este similară celor de pe elctrocasnice şi le oferă clienților informații esențiale despre cauciucul pe care îl montează pe mașină. “Primul simbol este cel al rezistenței la rulare. O rezistență la rulare mai scăzută duce la un consum de carburant mai mic. Cel de-al doilea simbol înseamnă aderența pe carosabil umed, este vorba de siguranță. Ultimul simbol este zgomotul la exterior dat de anvelopă în rulare”, a declarat Cătălin Stoican, manager service auto.
Amenzi de la 1.000 de lei până la 40.000 de lei
Iar cu ajutorul unui cod QR aflat în colțul mărcii, clienții pot verifica veridicitatea produsului și pot citi alte informații, direct pe site-ul producătorului. Legea există deja în alte state europene. “Se vor informa asupra performanțelor anvelopelor atunci când le achiziționează și își vor alege anvelopele dedicate stilului de condus, distanțelor parcurse”, a declarat Cătălin Stoican, manager service auto. “Marea majoritate a țărilor europene aveau implementate aceste standarde de etichetare, vorbim de țări cum sunt Germania, Franța, Olanda, Austria. Practic aliniem standardele privind etichetarea pneurilor pentru consumatorii români, așa cum sunt prevăzute și pentru ceilalți consumatori europeni”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
“Este un pas în plus. Toate aceste lucruri sunt importante pentru ca noi să luăm decizia pe care ne-o dorim”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons. După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, inspectorii RAR vor avea misiunea să verifice etichetarea corectă a anvelopelor.Şoferii aprobă idee. În cazul în care comercianții de anvelope sunt prinși că nu respectă noua lege riscă amenzi de la 1.000 de lei până la 40.000 de lei. (sursa)