Parlamentul European a aprobat joi Planul REPowerEU de reducere a dependenţei energetice faţă de Federaţia Rusă, România urmând să primească 1,39 de miliarde de euro.
Planul REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre și va fi dedicat investițiilor în domeniul energetic.
România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.
Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.
De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.
Poziția Parlamentului European cuprinde și prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.
Parlamentul mai solicită ca, în toate statele membre, acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităților locale și regionale.
Urmează negocierile finale
Ultimul pas pentru adoptarea Planului REPowerEU îl constituie negocierile finale între Parlament și Consiliu.
Planul REPowerEU vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.
RePowerEU – Sprijin pentru gospodăriile și microîntreprinderile vulnerabile
PE a convenit asupra includerii măsurilor REPowerEU în planurile naționale de redresare pentru a sprijini independența față de combustibilii fosili ruși și a accelera tranziția verde.
Potrivit textului adoptat în plen joi cu 471 voturi pentru, 90 împotrivă și 53 abțineri, țările UE care prezintă un plan modificat de redresare și reziliență după intrarea în vigoare a prezentei propuneri vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, potrivit prevederilor planului RePowerEU.
- Stimularea independenței și combaterea sărăciei energetice
Eurodeputații au modificat propunerea inițială a Comisiei pentru a direcționa mai bine măsurile prevăzute în capitolele REPowerEU în vederea reducerii vulnerabilităților energetice în UE. Noile norme ar urma să acopere măsurile începând cu 1 februarie 2022.
Măsurile incluse în capitolele RePowerEU ar trebui să acorde prioritate investițiilor menite să combată sărăcia energetică pentru gospodăriile vulnerabile, IMM-uri și microîntreprinderi.
- Finanțare
Eurodeputații doresc ca o sumă suplimentară de 20 miliarde EUR sub formă de granturi, propusă de Comisie, să provină licitarea mai devreme a certificatelor naționale de emisii în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, în loc să utilizeze certificate din rezerva UE pentru stabilitatea pieței. Aceștia cer, de asemenea, Comisiei să identifice surse suplimentare pentru a completa finanțarea acțiunilor REPowerEU, inclusiv permițând flexibilitate în utilizarea fondurilor necheltuite, în special a finanțării restante din ciclul bugetar 2014-2020.
Aceste granturi suplimentare ar urma să fie distribuite statelor membre, ținând seama de rata lor de dependență energetică, de creșterea costurilor legate de energie pentru gospodării și de ponderea combustibililor fosili în consumul intern brut de energie.
Statele membre ar trebui să țină seama de recomandările autorităților regionale, ale ONG-urilor și ale partenerilor sociali atunci când pun în aplicare noile măsuri.
- Măsuri transfrontaliere și climă
Eurodeputații solicită țărilor UE să se asigure că cel puțin 35% din cheltuielile lor în cadrul capitolelor REPowerEU sunt alocate măsurilor care au o dimensiune sau un efect multinațional, chiar dacă sunt efectuate de o singură țară din UE și cu excepția cazului în care Comisia acordă o derogare în anumite circumstanțe.
Aceștia au convenit că principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul înconjurător ar trebui să se aplice capitolelor REPowerEU, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții și numai pentru măsurile în vigoare până la 31 decembrie 2024.
Votul în plen constituie mandatul de negociere pentru viitoarele discuții cu guvernele UE. (adevarul.ro)