ZF.ro: Acţiunile companiei finlandeze Nokian Tyres, listate la Helsinki, au scăzut marţi cu 12% din cauza îngrijorărilor legate de profitabilitatea viitoare, după ce compania a anunţat rezultatele din trimestrul al treilea şi planurile de a investi 650 de milioane de euro într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România.
Construită pentru a produce şase milioane de anvelope pe an, uzina din România va înlocui o parte din producţia pierdută de la operaţiunile Nokian din Rusia, care avea capacitatea anuală de a produce 17 milioane de anvelope pentru autoturisme, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Nokian Tyres are o capitalizare bursieră 1,4 mld. euro comparativ cu 1,6 mld. euro în şedinţa precedentă. La începutul anului compania avea 5,2 mld. euro capitalizare, aşadar anul acesta acţiunile s-au prăbuşit cu 70%.
Săptămâna trecută, Nokian a fost de acord să îşi vândă operaţiunile din Rusia către producătorul local de petrol Tatneft PJSC pentru 400 de milioane de euro, o decizie declanşată de războiul Moscovei în Ucraina, deşi a existat o incertitudine substanţială cu privire la încheierea tranzacţiei.
Compania a raportat un profit operaţional în scădere cu 54% în trimestrul al treilea faţă de anul precedent, la 40,7 milioane de euro, depăşind prognoza medie a analiştilor de 26,6 milioane de euro, dar nu a oferit previziuni de profitabilitate pe termen lung.
Analistul Panu Laitinmaki, de la Danske Bank, a afirmat că este greu de prezis cum se va descurca compania fără operaţiunile din Rusia. “Există destul de multă incertitudine cu privire la profitabilitatea companiei”, a spus Laitinmaki.
Nokian îşi extinde producţia în Finlanda şi Statele Unite şi externalizează producţia în Asia, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a acoperi capacitatea pierdută înainte ca noua fabrică să fie gata, a spus pentru Reuters şeful operaţiunilor de aprovizionare, Adrian Kaczmarczyk.
“Ne vom concentra pe anumite categorii de produse şi nu vom produce tot ceea ce a fost produs în Rusia”, a spus Kaczmarczyk.
Acţiunile Nokian, care iniţial au crescut la aflarea veştii despre fabrica din România, au scăzut ulterior, ajungând să se tranzacţioneze în scădere cu 12% la 10 euro pe unitate.
Costul forţei de muncă (adică salariile mici, n.r.) accesul la muncitori calificaţi (aduși de unde?, n.r.), guvernul care sprijină compania şi proximitatea faţă de pieţele cheie din Europa Centrală au fost printre factorii care au stat la baza deciziei sale de a alege să construiască o fabrică în Oradea, în nord-vestul României, potrivit Nokian.
Unitatea, în care Nokian îşi propune să realizeze prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industrie, va avea 500 de angajaţi.
Cu primele anvelope estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024, producţia comercială ar trebui să înceapă la începutul anului 2025 şi să atingă viteza maximă la începutul anului 2027. (Liviu Popescu)