Sindicatul CGT din Franța a denunțat o ofertă condiționată a TotalEnergies pentru discuții salariale timpurii drept ”un șantaj”, declarând că grevele de la rafinării care au lăsat o treime din stațiile de alimentare din țară fără carburanți vor continua cel puțin și marți, transmite Reuters. Acțiunea sindicală de la TotalEnergies, care coincide cu grevele de la două rafinării Exxon Mobil din Franța, are loc în timp ce lucrătorii din toată Europa cer salarii mai mari pentru a face față inflației și crizei costului vieții, scrie News.ro.
Președintele Emmanuel Macron, al cărui guvern este sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a acționa pe măsură ce greva continuă și mai multe stații de combustibil rămân fără unele produse, a cerut încetarea rapidă a crizei.
“Negocierile sunt în desfășurare și pe drumul cel bun… Sper că în următoarele ore, cât mai curând, acest lucru poate fi rezolvat. Blocarea nu este o modalitate de a negocia”, a spus Macron în timpul unei vizite la Mayenne, în vestul Franței.
La o zi după ce TotalEnergies s-a oferit să devanseze negocierile de salarizare cu condiția ca sindicatul să încheie greva de două săptămâni a rafinăriilor, CGT a spus că ”această încercare este percepută ca un șantaj de către CGT și nu garantează satisfacerea cererilor exprimate și, prin urmare, revenire la muncă”.
Un reprezentant al sindicatului CGT a declarat ulterior că greva de la rafinării va fi prelungită până marți.
Sindicatul cere majorări salariale cu 10%.
Esso France, afacerea din Franța a Exxon Mobil, a declarat duminică că a propus o ofertă îmbunătățită pentru o creștere a salariilor cu 6,5% în 2023 și un bonus de 3.000 de euro. Asta ar însemna o creștere generală a salariilor de 10,7% plus 4.000 de euro în bonusuri în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2023, a adăugat acesta. Peste 60% din capacitatea de rafinare a Franței a fost scoasă din funcțiune în urma grevelor, ducând la creșterea prețurilor motorinei și determinând țara să crească importurile de combustibil.
Discuțiile de la TotalEnergies fuseseră programate pentru mijlocul lunii noiembrie, înainte de oferta de duminică de a le devansa.
”Acest lucru nu face decât să încurajeze muncitorii în grevă, care sunt mai uniți ca niciodată”, a spus un oficial CGT de la rafinăria Feyzin a TotalEnergies despre oferta condiționată a companiei.
La benzinăriile din regiunea Parisului s-au format cozi lungi, șoferii îîncercând să alimenteze mașinile cu carburant înainte ca mai multe pompe să rămână fără.
Ministerul Energiei a spus că aproape o treime din stațiile de benzină din întreaga țară se confruntă cu lipsa a cel puțin un produs combustibil.
Producătorii de zahăr au primit combustibil din rezervele strategice, după ce au avertizat că lipsa motorinei care afectează recoltarea sfeclei de zahăr ar putea duce la oprirea fabricilor.
Greva a forțat rafinăria Gonfreville, care are o capacitate de 240.000 de barili pe zi (bpd), a TotalEnergies să fie deconectată.
Livrările de produse rafinate sunt blocate și la rafinăria Feyzin, cu o capacitate de 119.000 bpd, care este închisă pentru o întreținere neplanificată, dar are combustibil în depozit, și la depozitele de combustibil Cote d’Opal și La Mede.
Două rafinării ale Exxon Mobil au fost, de asemenea, scoase din funcțiune de la sfârșitul lunii septembrie. (sursa)