Obținerea permisului de conducere reprezintă un eveniment important în viața oricui, iar pentru tinerii care tocmai au împlinit 18 ani, importanța acestui moment este cu atât mai mare cu cât marchează trecerea către viața de adult. Siguranța pe carosabil este o prioritate, motiv pentru care examenul de obținere a permisului de conducere nu ar trebui să fie tratat cu superficialitate.
La o primă vedere lucrurile par foarte clare, examenul având o probă teoretică și o probă practică. Cu toate acestea, chiar dacă există foarte multe informații în legătură cu înscrierea și desfășurarea probelor pe site-ul oficial DRPCIV la categoria B (sau categoria unde dorești să te înscrii), uneori ne putem pierde în detalii și găsi mai greu sau deloc răspunsul la întrebările simple.
Cele mai des întâlnite întrebări despre examenul de obținere a permisului de conducere sunt următoarele:
1. Există posibilitatea de a susține examenul într-o altă limbă decât limba română?
Da, poți susține examenul și în limbile engleză, franceză sau germană. Pentru a face acest lucru trebuie să depui o cerere specială în momentul înscrierii la examen.
2. Unde pot rezolva chestionare și întrebări asemănătoare cu cele de la examen?
Poți rezolva chestionare auto categoria B (sau categoria pentru care urmează să susții examenul) atât pe site-ul oficial DRPCIV, cât și pe alte platforme din mediul online. Indiferent de site-ul pe care îl alegi, chestionarele sunt o metodă excelentă atât pentru a învăța materia de examen, cât și pentru a-ți evalua nivelul în fiecare moment.
3. Poate fi reprogramat examenul practic?
Indiferent de motivul pentru care nu ai reușit să susții examenul practic, îl poți reprograma dacă te adresezi rapid serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor unde ai înregistrat dosarul de candidat. Reprogramarea examenului se va face, evident, în limita locurilor disponibile, în funcție de numărul de candidați și în ordinea solicitării.
4. Am fost declarat „respins” la proba practică. Ce fac mai departe?
Un rezultat nefavorabil la proba practică nu este un capăt de lume. Poți reprograma acest examen la o dată ulterioară și te poți pregăti mai bine până atunci. Următoarea încercare poate avea loc la cel puțin 15 zile calendaristice la prima, iar candidatul trebuie să aibă asupra lui dovada efectuării a cel puțin 6 ore suplimentare de pregătire practică în acest timp. Reprogramarea examenului se face adresându-te serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, iar timpul de așteptare variază în funcție de locurile disponibile, de numărul de candidați și de ordinea solicitărilor.
5. Am fost declarat „respins” la proba teoretică. Ce fac mai departe?
Proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere este foarte importantă, dar un rezultat nefavorabil nu trebuie să te descurajeze. Oricine poate avea o zi proastă sau ghinion. Din fericire, poți susține o nouă probă teoretică după cel puțin 15 zile de la prima, timp în care te poți pregăti mai bine pentru noua încercare. Pentru a reprograma examenul trebuie să te adresezi serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din județul de domiciliu sau reședință. Ca în toate cazurile de reprogramare, timpul de așteptare până la noua dată de examen variază cu numărul de candidați, cu numărul locurilor disponibile la momentul respectiv și cu ordinea solicitărilor.
Din fericire, există multă flexibilitate în ceea ce privește procesul de obținere a pemisului de conducere. Chiar dacă ai o zi mai grea și nu reușești să obții nu rezultat favorabil la una dintre probe, ai șansa de a reprograma examenul mai târziu. Profită de zilele dintre cele două probe pentru a te pregăti mai bine și a pune accentul pe noțiunile teoretice sau practice unde simți cele mai mari lacune. Probele organizate nu sunt gândite să fie dificile, ci mai degrabă doresc să testeze capacitatea viitorilor șoferi de a conduce cât se poate de sigur atunci când se urcă la volan.
Dacă ai nevoie de alte informații, te poți adresa direct serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din județul tău de reședință sau domiciliu. Fiecare sediu are propriile date de contact, iar de cele mai multe ori poți obține informațiile de care ai nevoie prin intermediul adreselor de e-mail sau la un simplu telefon.