Agerpres: Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat, joi, că “Târgul locurilor de muncă şi de orientare în carieră”, organizat în Cetatea Oradea de AJOFM Bihor, reprezintă o iniţiativă ce ar trebui continuată la nivel naţional.
“Discuţiile cu reprezentanţii companiilor, cu participanţii, cu toţi cu care am interacţionat au fost extrem de interesante legate de ceea ce vrem să facem pentru copiii noştri, pentru orientarea tinerilor în carieră, în acest eveniment, pe care îl pot caracteriza doar printr-un singur cuvânt – superlativ! Este extrem de important să le arătăm tinerilor că în afară de meseria de IT-ist mai există şi alte meserii pe Pământ şi să-i îndrumăm spre aceste meserii, să intre în contact cu ele. Am văzut aici un lucru extrem de frumos: nu doar un pliant în mână, ci direct contactul cu meseria. Şi asta trebuie continuat la nivel naţional”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Marius Budăi.
El a evidenţiat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai firmelor, au fost primite aprecieri din partea mediului de afaceri cu privire la măsurile luate pentru a-i ajuta să-şi protejeze locurile de muncă, respectiv şomajul tehnic şi kurzarbeit. “Eu am un principiu: cea mai bună protecţie socială este existenţa unui loc de muncă”, a subliniat Marius Budăi.
Potrivit acestuia, a discutat cu manageri ai firmelor din Oradea şi Bihor şi cu privire la modificările care urmează să fie introduse în Codul Muncii.
“Voi aştepta materialele lor pe această temă, dar, de asemenea, eu le-am solicitat să-mi fie parteneri în următoarea discuţie în Legea dialogului social pentru că trebuie să avem un dialog social onest între Guvern, patronate şi sindicate. Şi cred că numai prin dialog se pot rezolva problemele”, a adăugat ministrul Muncii.
Directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, a subliniat că acest târg al locurilor de muncă şi de orientare în carieră desfăşurat la Oradea este un eveniment-pilot, o primă ediţie fiind organizată în 2019.
“Este un eveniment major. Peste 5.000 de persoane au fost prezente doar astăzi să viziteze târgul, în care avem angajatori, furnizori de formare profesională, şcoli profesionale, universităţi, instituţii publice. Este un lucru extraordinar să nu mai tratăm efecte ale pieţei muncii, ci să încercăm să vedem care sunt cauzele unor discrepanţe, nemulţumiri ale angajatorilor sau ale angajaţilor faţă de parteneri. De aceea, credem noi că orientarea în carieră introdusă astăzi pe piaţa muncii, un eveniment major, poate fi preluat ca best practice în toată ţara şi poate fi, printre altele, o soluţie pentru a rezolva problema pieţei forţei de muncă nu numai din Bihor, ci şi din toată ţara”, a declarat Bekesi Csaba. (AGERPRES / Eugenia Paşca)