Conform Portalului instanțelor de judecată, instanța a admis recursul declarat de către 20 de primării din Bihor, conduse de primari aparținând UDMR, împotriva hotărârii Consiliului Județean Bihor, impusă de Ilie Bolojan, privind întreținerea marginilor drumurilor din județ, care instituia, prin CJ Bihor, obligații pentru primării, generând un raport de subordonare între instituții.
Concret, primarii UDMR au reclamat încălcarea Codului Administrativ, potrivit căruia „raporturile dintre administraţiile publice locale din comune, oraşe şi municipii şi autorităţile administraţiei publice de la nivel judeţean se bazează pe principiul autonomiei locale, legalităţii, solidarităţii, egalităţii de tratament şi responsabilităţii, între acestea neexistând raporturi de subordonare, ci raporturi de colaborare”.
Astfel, instanța admite recursul declarat de recurenţii-reclamanţi (primarii UDMR Bihor), împotriva Sentinței nr. 563/2021 a Tribunalului Bihor. Casează în parte sentința recurată și în rejudecare: Anulează în parte HCJ 241/2020 şi Regulamentul privind întreţinerea pe timp de primăvară – toamnă şi gospodărirea drumurilor publice la nivelul judeţului Bihor în privinţa art. 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ?i 15 din Capitolul IV. Hotărârea este definitivă.
Mulți primari din Bihor s-au plâns la momentul respectiv cu privire la caracterul populist al inițiativei președintelui CJ Bihor, dat fiind că, în cele mai multe comune, curățarea marginilor drumurilor, primăvara și toamna, se realiza deja, din proprie inițiativă și cu propriile resurse, de ani de zile, fără să fi fost nevoie să o impună nimeni. Mai mult, ei reclamau faptul că prin respectiva hotărâre a CJ Bihor, Ilie Bolojan ar fi încercat să se spele pe mâini de problemă – adică de obligația de a sprijini primăriile din județ, dându-le noi sarcini, acesta culegând însă câștig și capital politic printr-o inițiativă pe care cei mai mulți primari o aplicau deja singuri.
Decizia Curții de Apel Alba Iulia reprezintă o lovitură pentru modul discreționar și heirupist prin care Ilie Bolojan înțelege să acționeze de cele mai multe ori și stabilește că între primari și conducerea Consiliului Județean nu pot exista relații de subordonare.
Mai mult, primarii UDMR au avut câștig de cauză și în privința reclamării lipsei de profesionalism a conducerii CJ Bihor, ei acuzând faptul că „actele normative trebuie redactate într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc.” Instanța le-a dat dreptate.