Conflictul din Ucraina a accelerat creșterea cotațiilor la petrol pe bursele internaționale. Automat, acest lucru s-a văzut la pompă. Prețurile la benzină și motorină au explodat, depășind maximul istoric din 2014.
Prețul benzinei premium a depășit astăzi la pompă pragul de 8 lei pe litru. Este cel mai mare preț al benzinei, depășind chiar și valorile istorice înregistrate în anul 2014. Și prețul mediu al motorinei superioare a ajuns la 7,39 de lei pe litru. Prețul mediu al benzinei standard a ajuns la 6,96 lei pe litru, iar al motorinei la 7,09 lei pe litru.
Faţă de luna februarie a anului 2021, preţurile de acum sunt cu circa 35% mai mari, atât în cazul motorinei, cât şi al benzinei. Practic, de fiecare dată când facem un plin de benzină sau motorină, scoatem din buzunare între 35 și 45 de lei în plus față de anul trecut.
Scumpiri mari la petrol și gaze
Creșterea prețurilor la carburanți este influențară de creșterea cotațiilor de petrol Brent pe piețele internaționale. După cum estimau specialiștii înainte de declanșarea războiul din Ucraina, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari. Este vorba despre o scumpire de 6% în mai puțin de o săptămână.
Pe lângă conflictul din Ucraina, fluctuațiile mari de prețuri ale petrolului sunt cauzate și de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, care trebuie să crească producția la 400.000 de barili pe zi până în martie. Unele țări nu au reușit să facă acest lucru, cea mai mare problemă fiind la exportatorii din Irak. Pe de altă parte, americanii cresc masiv producția fiind încurajați de prețurile foarte mari din această perioadă.
Și gazele s-au schumpit pe bursele internaționale, tot din cauza conflictului din Ucraina. De exemplu, pentru gazele naturale cu livrare pe 22 aprilie, plătim în acest moment peste 100 euro/Mwh. Este vorba despre o scumpire de 14% în mai puțin de o săptămână, scrie antena3.ro.
Noi scumpiri pentru români
După majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, românii au de suportat și creșterea prețurilor la alimente. Acestea par să se scumpească de fiecare dată când prețul combustibililor suferă modificări. Din toamnă și până acum prețurile la alimente au crescut cu 10%-11%, dar nu se vor opri aici. Specialiștii estimează că până în luna aprilie, alimentele se vor scumpi cu cel puțin încă 5%. Și la capitolul servicii se așteaptă scumpiri de până a 6-7% în această primăvară. (sursa)