Ionuț Fîntînă: Trăim într-o perioadă în care crizele par că nu se mai opresc – de la criza medicală, la cea economică și apoi cea geopolitică, efectele se simt puternic în toate ramurile socio-economice, inclusiv în agricultură. Dar ce e de făcut și unde ar trebui să investească fermierii români în acest context, pentru a-și asigura o continuitate?

La această întrebare a încercat să răspundă Constantin Rudnițchi, realizatorul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, în dialogul său cu jurnalistul AGRO TV Bogdan Tudor și președintele Aectra Agrochemicals, Dan Popescu.

Potrivit diviziei de de agricultură a Comisiei Europene, Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 17% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și a semințelor oleaginoase.

Astfel, în viziunea specialiștilor, fermierii români ar trebui să facă toate eforturile pentru a obține producții bune în anul 2022, să nu facă rabat de la tehnologii, pentru că materia primă din România va fi la mare căutare pe piața internațională.

”Egiptul este o țară care este net importatoare, era cel mai mare client al Ucrainei. Probabil că va veni tradițional și către România. Clar va fi o oportunitate pentru fermieri. (…) România are un potențial agricol clar, deja confirmat. Suntem unul dintre marii furnizori de grâne la nivel european și nu numai. Însă producțiile medii la nivel de țară sunt foarte fluctuante și departe de mediile europene. Noi mai avem încă oportunitatea să ne creștem productivitatea, avem oportunitatea să investim. (…) Ca să speculăm acum momentul, ne referim la investiții în tehnologie agricolă, inputuri și aplicarea lor, care pot avea efect imediat.

Dacă vrem producțiile din 2018 în anul 2022, apa este cel mai important element, însă nu-l putem rezolva azi și nici luna viitoare, pentru că înseamnă investiții uriașe. Ceea ce putem face este să creștem investițiile pe care fermierii le fac în tehnologia de combatere a problemelor din cultură și de nutriție foliară, unde România este la un nivel inferior față de alte state europene”, a precizat Dan Popescu, președinte Aectra Agrochemicals. (agro-tv.ro)

Articolul precedentLa spartul târgului… Valeriu Gheorghiţă, eliberat din funcţia de preşedinte al Comitetului de coordonare a vaccinării / El este înlocuit de Andrei Baciu
Articolul următorPrețurile la carburanți au luat-o razna. Cât costă un litru de benzină la pompă