Mini-reactorul nuclear modular pe care compania americană NuScale vrea să-l vândă României a primit certificare de proiectare și design din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (US Nuclear Regulatory Commission – NRC) cu 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, scrie Bloomberg, într-o analiză în care sunt citați reprezentanți ai industriei nucleare care susțin că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze.

Potrivit sursei citate, industria își pariază viitorul pe o nouă generație de reactoare, suficient de mici cât să încapă în tiruri, cu metode alternative de răcire la cea clasică a apei, funcționare la presiuni mai mici decât actualele unități de producție și costuri mult mai reduse decât cele ale masivelor centrale din prezent.

Congresul SUA a ordonat NRC să rescrie reglementările de licențiere din domeniul producției de energie nucleară, care datează din anii 1950. Noul cadru legislativ nu va fi însă gata mai devreme de 2025.

Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., care a semnat în noiembrie un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, le-a dezvăluit investitorilor potențial interesați de listarea sa la Bursă, preconizată pentru prima jumătate a anului viitor, că modelul său de business presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia.

“Ne-am structurat contractele cu clienții în așa fel încât aceștia să plătească pentru materialele și serviciile care contribuie la construirea unei centrale NuScale înainte ca noi să cheltuim bani cu acestea, pentru a fi tot timpul în avans din perspectiva cash-flow-ului. Asta ne permite să lucrăm cu stocuri foarte mici și cheltuieli de capital foarte reduse, pentru a menține costul total de finanțare asociat cu NuScale la niveluri joase, de care să beneficieze mai departe clienții”, a declarat directorul financiar al NuScale, Chris Colbert, la întâlnirea cu investitorii, conform datelor analizate de Profit.ro.

Tehnologiile nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), care ar urma să fie implementate în România, sunt neautorizate în Europa, susţine Geenpeace.

Preşedintele Klaus Iohannis continuă, pas cu pas, să compromită prezenţa României la evenimentul climatic COP26 Glasgow. Ieri (3 noiembrie 2021, n.r.) şi-a exprimat susţinerea pentru noi capacităţi nucleare în România până în 2028 (după ce cu doar câteva ore mai devreme era promotor al tehnologiilor verzi). Ne referim la <noile> tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), neautorizate încă în Europa. Niciun reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă ţară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”, se arată într-un comunicat al Geenpeace.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că energia nucleară prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu şi omenire şi e mult prea scumpă şi prea greu de dezvoltat.

(profit.ro)

Articolul precedentRafila, după deciza CCR: “Masca este mai eficientă în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției”
Articolul următorAngajaţii din Belgia vor putea munci numai patru zile pe săptămână, dar mai multe ore pe zi