Libertatea: Omicron aruncă în aer regulile comune de călătorie în UE: „Nu ne putem întoarce la situația din debutul pandemiei (blocaj total – n.r.).”
Noua variantă COVID amenință să dea peste cap consensul atent orchestrat de statele membre UE, potrivit căruia viața și circulația în blocul comunitar pot decurge aproape normal, atâta vreme cât oamenii prezintă dovada vaccinării sau recuperării atunci când ajung la destinație, scrie Politico. Câteva țări – Italia, Irlanda, Portugalia și acum Grecia – au introdus deja necesitatea obligativitatea suplimentară a unui test COVID la graniță, chiar dacă Bruxellesul cere coordonarea tuturor celor 27 de state membre, scrie Politico.
Primele semne că sistemul comun care permite libera circulație în UE prezintă fisuri au apărut în ultimele zile.
În cele mai multe state UE, certificatul verde digital descărcat pe telefon era până acum suficient pentru a demonstra că posesorul nu prezintă un pericol de infectare și poate călători în tot spațiul celor 27 de state membre.
Corectitudinea acestei concluzii fusese pusă deja sub semnul întrebării de varianta Delta, care putea provoca, în mod dovedit, infectarea unor persoane vaccinate, care la rândul lor puteau infecta alte persoane.
Apariția Omicron, care potrivit studiilor este chiar mai transmisibil decât Delta la persoanele vaccinate, a ridicat și mai multe dubii.
Prin urmare, premierul Italiei a impus deja începând de joi un test COVID obligatoriu pentru toți călătorii – inclusiv cei vaccinați – care sosesc din statele UE, iar asta dincolo de certificatul verde.
Grecia a anunțat și ea același lucru, decizia urmând să intre în vigoare de duminică.
Portugalia și Irlanda au implementat deja restricții similare vizitatorilor din UE, decizii care subminează practic acest certificat.
Pentru mulți călători, asta înseamnă o bătaie de cap suplimentară. Inclusiv una financiară.
Pentru călătorii din afara UE, regulile sunt chiar mai aspre. Franța a interzis practic accesul călătorilor din Marea Britanie, cu excepția cazurilor în care aceștia au un motiv important.
La summitul UE de joi, liderii statelor membre au încercat să dea un semnal de unitate, stabilind că restricțiile suplimentare trebuie introduse pe baza unor „criterii obiective” și trebuie să nu blocheze libera circulație
Apoi, șefii de state și de guverne au cerut revizuirea cât mai rapidă a regulilor de călătorie recomandate de Comisia Europeană, revizuire ce include stabilirea unui termen de expirare de nouă luni pentru certificatul verde. Certificatul va putea fi prelungit prin vaccinarea cu o nouă doză.
E neclar deocamdată când anume va fi impusă această revizuire. Capitalele au poziții diferite în privința acestei măsuri, iar unii spun că ar trebui să așteptăm să vedem cum evoluează Omicron.
Potrivit unui diplomat UE, Franța, Belgia, Estonia, Finlanda și Olanda vor o o reformă rapidă a actualelor reguli de călătorie, inclusiv stabilirea duratei certificatului verde.
Dar Germania a cerut un pic de reținere. În treacăt fie spus, Germania are și una dintre cele mai mici rate de vaccinare din vestul Europei.
O evoluție îngrijorătoare
Deocamdată, evoluția Omicron nu arată bine. Numărul cazurilor de infectare crește în Marea Britanie substanțial – miercuri a fost atins un prag record de 78.610 cazuri.
Un studiu al cercetătorilor de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală de la Londra a estimat între 24.700 și 74.800 de decese în țară, până la finalul lui aprilie, dacă autoritățile nu impun restricții.
În UE, șefa Comisiei UE Ursula von der Leyen a avertizat că Omicron va depăși Delta ca variantă dominantă până la mijlocul lui ianuarie.
Iar specialiștii avertizează că, chiar dacă noua variantă pare a genera forme mai puțin severe ale bolii, numărul mare de cazuri de infectare reprezintă totuși un mare semnal de alarmă.
Este neclar deocamdată dacă măsuri precum cea impusă de Italia ar putea proteja țara în fața acestei noi variante.
Restricțiile ar putea încetini răspândirea Omicron, oferind mai mult timp pentru campania de vaccinare, a explicat Pier Luigi Lopalco, profesor de igiență și medicină preventivă la Universitatea din Pisa. Dar acești pași nu ar face decât să amâne inevitabilul, a admis el.
Este neclar și dacă Omicron este prezent deja la scară largă în Italia. Autoritățile din Peninsulă au raportat deocamdată doar 27 de cazuri de infectare cu noua tulpină, dar Lopalco a precizat că Italia nu are o activitate intensă de secvențiere genetică precum cea din Marea Britanie.
Dar ținând cont de faptul că Omicron este deja în multe state europene, „astfel de măsuri nu vor mai fi probabil relevante pentru multă vreme”, a atras atenția Centrul European pentru Prevenția Bolilor.
Nemulțumirea Comisiei
Veștile privind măsurile impuse de Italia au atras un mesaj critic din partea vicepreședintei Comisiei UE Věra Jourová, care a declarat că noile condiții pentru călătorie precum cele ale Romei trebuie justificate „pe baza unei situații reale”.
Statele membre care iau decizii unilaterale riscă să submineze încrederea în măsurile aplicate în mod echitabil în întregul bloc comunitar, a mai spus Jourova.
„Este scandalos. Certificatul COVID a fost decisiv, deoarece a permis oamenilor să călătorească din nou, și să o facă într-un mod sigur”, a spus un alt oficial al Comisiei. „Dacă statele membre vor să submineze acest succes, atunci este un lucru foarte, foarte nefericit”, a adăugat acesta, sub acoperirea anonimatului.
Declarațiile au fost făcute înainte ca Grecia să anunțe la rândul ei, joi, impunerea unui test obligatoriu pentru toți vizitatorii țării.
Statele membre sunt, de fapt, libere să își introducă propriile reguli la graniță, dar oficialul UE a criticat schimbarea condițiilor în plin sezon de sărbători, când mulți oameni călătoresc peste granițe.
„Am întâlnit în ultimele zile câțiva italieni care erau extrem de nemulțumiți, după cum vă puteți imagina”, a spus oficialul.
Ceritficatul verde introdus de Comisie a fost un motiv de mândrie pentru executivul de la Bruxelles, care a atras atenția că acesta a adus beneficii turismului și industriei transporturilor, în vreme ce a devenit un model global de bună practică.
Acum, un purtător de cuvânt al Airlines for Europe, o asociație comercială a companiilor aeriene europene, s-a declarat îngrijorat de măsurile Italiei și a cerut adoptarea de decizii colective.
Diplomații europeni speră și ei că liderii statelor membre vor putea totuși evita repetarea situației din primăvara lui 2020, când restricțiile au dus la închiderea granițelor, blocând oamenii și lanțurile de livrare de bunuri.
„Nu ne putem întoarce la acea situație”, a avertizat un diplomat UE citat de Politico.
Citeşte întreaga ştire: Omicron aruncă în aer regulile comune de călătorie în UE: „Nu ne putem întoarce la situația din debutul pandemiei”