Guvernul a descis o serie de măsuri suplimentare pentru a tempora volatilitatea prețurilor. Guvernul va introduce măsuri de implementare de la 1 aprilie care va permite statului să ofere protecție mediului de afaceri și consumatorilor.

La electricitatea Guvernul a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei kwh TVA inclus pentru gospodării cu consum lunar de până la 100 kwh, unde beneficiază 4 milioane de gospodării. De asemenea, încă patru milioane de consumatori cu consumul lunar de 100-300 kwh vor beneficia de tarif de 0,8 lei TVA inclus. Impactul acestui pachet este estimat la 3,62 miliarde lei.

Pentru clienți noncasnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, primării, universități, ONG-uri, tariful va fi unul unic de 1 leu pe kwh. În total, impactul estimat pentru electricitate este de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

La gaze, pentru consumul anual de până la 1.200 metri cubi, tarif de 0,31 lei/kwh. Impactul va fi de 2,8 miliarde lei până la finalul anului. Pentru consumatorii noncasnici costul gazului natural va fi de 0,37 kwh, cu impact bugetar estimat la 2,5 miliarde lei. Totalul impactului estimat pentru măsurile de sprijin de plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei. Măsurile pentru un an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022.

Guvernul a introdus un impozit suplimentar pe activitatea de trading pe piața din România, pentru a descuraja tranzacțiile repetate.

„Am suspendat certificatele verzi până la finalul anului 2022 și prelungirea valabilității lor. Bugetul va putea suporta mai bine măsurile de susținere. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maximum 5 % pentru furnizori”, a spus Ciucă. (sursa)

Articolul precedent‘Weekend-ul prezidențial’ nu este întrerupt nici măcar de apropierea rușilor: Iohannis a convocat CSAT săptămâna viitoare. Este vreme…
Articolul următorLa fel ca în 2014! Bloomberg: Exportul de gaz rusesc către Vest, prin Ucraina, a crescut cu 38% joi!