Sunt mulți români care preferă să scape de uleiul alimentar folosit aruncându-l la chiuvetă sau la gunoi. Este un gest păgubos pentru mediu, iar, mai mult, la un moment dat, țevile de scurgere se pot înfunda din cauza grăsimii depuse. Aceste avarii costă timp, bani și creează disconfort.

Există însă o mulţime de centre de reciclare în marile lanţuri de magazine şi sunt chiar şi firme specializate care-l pot lua de acasă dacă este vorba de cantităţi mari, conform Adevărul.ro.

Reciclarea uleiului alimentar uzat prin marile magazine sau benzinării

MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină). Detalii complete sunt disponibile la adresa https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat/

Auchan. Uleiul folosit poate fi adus în cel mai apropiat hypermarket Auchan, de unde acesta va fi transportat şi reciclat în biodisel de către un reciclator autorizat. În funcţie de cantitatea predată, prin intermediul unor parteneri, Auchan îşi recompensează clienţii cu alte produse – apă plată AQUA Carpatica şi detergenţi de vase Fairy.

Carrefour. La fiecare 3 litri de ulei folosit, Carrefour îţi oferă la schimb 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, primeşti 2 litri de ulei proaspăt. Acţiunea este implementată cu sprijinul organizaţiei ”Respiră Verde”, care va colecta şi procesa uleiul folosit pentru a-l transforma în biocombustibil şi alte derivate.

SIGUREC, o iniţiativă de anvergură, implementată în România în urma unui acord oficial încheiat între companii private (holdingul Green Group, Asociaţia Marilor Retaileri din România (AMRCR), Ecopaper SA, Romcarbon SA şi autorităţi publice – Ministerul Mediului, primării şi reciclatori, a anunţat că a oprit serviciul de colectare mobilă a deşeurilor – SIGUREC MOBIL, însă continuă să le primească în staţiile amenajate în mai multe oraşe. Informaţii despre recilarea uleiului uzat prin intermediul SIGUREC puteţi găsi la adresa http://sigurec.ro/ro/campanii/colecteaza-ulei-alimentar-uzat-cu-sigurec-si-castiga-premii.html

Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât şi juridice din Bucureşti şi Iaşi.

Bracos Oil se ocupă de acest serviciu gratuit de la domiciliu sau direct de la locaţia de tip HoReCa. Aceştia oferă la schimb ulei de floarea soarelui sau detergenţi. Pentru ridicarea de la domiciliu, condiţia este să se colecteze minimum 5 litri (NU este necesară filtrarea uleiului). Bracos Oil se ocupă şi de colectarea grasimilor vegetale şi untură.

Green Environment colectează şi de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiţia pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri.

OilRight colectează uleiul uzat de la persoanele fizice şi transformarea lui în lumânări.

Benzinăriile OMV – în perioada 1 mai – 31 decembrie 2021 pentru doi litri de ulei uzat primeşti o cafea sau un voucher pentru cafea.

Cum afectează mediul uleiul uzat aruncat la canalizare

Specialiștii spun că 1 litru de ulei alimentar aruncat la chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă. Uleiul care ajunge în sol râncezeşte, opreşte regenerarea şi face pământul nefertil. În sistemul de canalizare, uleiul înfundă ţevile şi produce defecţiuni în sistemele din staţiile de epurare. În lipsa unei informării corecte, cei mai mulţi utilizatorii casnici din România (99% potrivit estimărilor avansate de organizaţiile de mediu) aruncă uleiul alimentar uzat la chiuvetă.

Legislatia din România obligă restaurantele să strângă uleiul folosit. De la restaurant, uleiul este dus într-un depozit, unde este ţinut la temperaturi ridicate pentru filtrare. Odată pregătit pentru transport, uleiul merge în ţările care, spre deosebire de România, au dezvoltat o întreagă industrie a reciclării: Germania, Austria sau Ungaria. Acolo, cele mai mari cantităţi de ulei sunt transformate în biodiesel sau în alte produse, care se regăsesc pe piaţa bunurilor de larg consum, cum ar fi cremele pentru îngrijire personală ori săpunul.

Înainte de a-l preda spre reciclare,uleiul trebuie filtrat printr-o sită care poate reține impuritățile, prăjelile și alte resturi. (ziare.com)

Articolul precedentCum a făcut un negustor din Uzbekistan primii 100.000 de euro profit în România ca seller online
Articolul următorCât de mare este alcoolemia cu care a fost prins Cîțu. Echivalentul în cantități de băutură