Am urmărit cu interes interviul premierului Florin Vasile Cîţu de la Digi 24 de aseară, 27 Iulie 2021 – scrie printreranduri.net. Preluând o expresie a șefului Guvernului, m-a mâhnit lipsa sa de coerență în exprimare și de substanță, în general. Ar fi multe lucruri despre care s-ar putea scrie, însă mă opresc asupra unui singur „tip de lucru” (am folosit din nou o expresie preluată de la Cîțu).

Florin Vasile Cîţu a spus că îi place competiția și „efervescența” pentru șefia PNL pentru că „prin competiție avem obiective și liderii adevărați știu că atunci când se ating obiective […], performanța este recunoscută și liderii aceia rămân mai departe. Acest tip de lucru (sic) vrem să îl avem în PNL. Dar și atunci când nu ai reușit să atingi un obiectiv să faci un pas lateral, să lași pe alții să meargă mai departe.”

Poate că teoria lui Cîțu a impresionat urechile unor telespectatori, însă teoria rămâne teorie, iar practica are prostul obicei să o contrazică. La fel cum singur s-a contrazis și Cîțu chiar în aceeași emisiune.

Așadar, pe de o parte, Cîțu a spus că cine nu își atinge obiectivul trebuie să plece. Pe de altă parte însă, tot el a afirmat – răspunzând criticilor lui Ludovic Orban cum că nu a reușit să atingă obiectivele campaniei de vaccinare (respectiv 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, 6 milioane – până la 1 iulie şi 7 milioane – până la 1 august) – că acelea „nu sunt ținte și nu sunt obiectivele unei guvernări. Sunt estimări care au venit după discuțiile cu specialiștii„.

Hopa au dispărut efervescența și obiectivele! Așadar, teoria cu
pasul lateral pentru ratarea țintelor trebuie să se aplice doar alții! În situația în care se află acum Cîțu, teoria sa nu se aplică. De ce? Pentru simplul fapt că Cîțu nu are nicio țintă, deci nu trebuie tras la răspundere pentru eșecul campaniei de vaccinare. Rolul său este să facă pe șeful prin guvern, însă ținte și obiective au doar subalternii săi, el nu. Urmând logica lui Cîțu, neavând obiective, nu avea nici cum să le rateze. Cât se poate de normal și firesc pentru un prim-ministru, doar e Guvernului țării „normale” a lui Iohannis.

Doar că toată teoria și logica sa se bazează pe o premisă falsă. Sau pe o minciună. Obiectivul cu cei 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie a fost recunoscut public drept obiectiv al guvernului chiar de către Cîțu! Se întâmpla pe data de 30.04.2021, când premierul României a declarat că „avem toate condiţiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.” O fi uitat ce zis…

Mai mult, Cîțu a fost contrazis și de cel mai informat cetățean al patriei, președintele Iohannis (momentan aflat în concediu). Pe 13.05.2021, președintele a anunțat după o şedinţă de lucru cu premierul Florin Vasile Cîţu, membri ai Guvernului, şefi de instituţii şi experţi că s-au stabilit ţintele de vaccinare anti-COVID-19.

Am parcurs deja un drum lung, însă este nevoie de mai mult, este nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm, nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în şedinţa de astăzi am stabilit nişte ţinte de vaccinare. Aş spicui doar dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie – 6 milioane, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate. O să vă întrebaţi de ce aceste date. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi am dori să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară.

Poate că pe Orban își permite să îl contrazică, însă pe Iohannis nu are cum! Că fără Iohannis, Cîțu nu mai ajunge șef la PNL!

PS. Apropo de ținte, referindu-se la faimosul PNRR, in aceeași emisiune din 27.07.2021, Florin Vasile Cîțu a spus cu subiect și predicat că „ținta mea este să îl avem înainte de 15 Septembrie aprobat (de Comisia Europeană), în jur de 15 Septembrie, poate chiar mai devreme„. Rămâne de văzut dacă va reuși să-și atingă măcar această țintă, iar dacă de nu, cum își va respecta teoria cu pasul lateral. Nu de altceva, dar dacă ratează și acest obiectiv, nu îl văd victorios la Congresul PNL de la sfârșitul lui Septembrie! Nu mai avem mult până atunci, doar vreo 2 luni. Haștag rezistăm cumva! (printreranduri.net)

Articolul precedentDe ce simt oameni ca Barna sau Mihăilă nevoia de a vorbi cu mult înainte de a gândi?
Articolul următorPlângere PENALĂ la DNA pe numele lui Cîțu și al Mioarei Costin