Președintele Iohannis a anunțat că la începutul acestei săptămâni, probabil azi, va semna decretul pentru instituirea stării de urgență în România, ca măsură pentru a ajuta, măcar teoretic, combaterea coronavirusului.

Totuși, nici intervenția președintelui, nici cea a ministrului de interne și nici cea a primului ministru, toate în ultimele trei zile, NU au reușit să clarifice, pentru români, ce înseamnă exact starea de urgență și ce măsuri concrete se vor lua. Poate decretul prezidențial va fi mai explicit, dar e clar că nici primul ministru și nici ministrul de interne nu fost în stare să comunice nimic concret, nimic clar, nimic specific și nimic care să ne arate o oarecare planificare anterioară.

Tot ce ni s-a spus, prin vocea ministrului de Interne, este că ni se va schimba, probabil pentru o lună, modul de viață. Cum exact, nimeni din conducerea Statului nu pare să știe, ori dacă știe, nu ne spune. Și ne mirăm că apare panica și tot felul de scenarii alarmiste sau fake news?

Starea de urgenţă este reglementată de Constituţia României, de Legea nr. 453 din 1 noiembrie 2004 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi de Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Doar că, ni se spune, nu tot ce este prevăzut acolo se va aplica acum. Ce se va aplica însă, nu știe nimeni.

La puţin timp după anunţul preşedintelui, Grupul de Comunicare Strategică a precizat: ”Având în vedere enunţarea în spaţiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgenţă, fără a se menţiona faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menţionăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate şi în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal şi a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunţată decizia referitoare la starea de urgenţă”, a transmis, sâmbătă seară, Grupul de Comunicare Strategică. Așadar fiecare înțelege și preia de aici ce vrea și ce poate?

Articolul precedentGermania închide granițele!
Articolul următorTVR transmite lecții televizate pentru elevi. Iată programul