Șeful MI5 (Military Intelligence, Section Five), , avertizează că spionii străini au devenit în ultima vreme foarte interesați de oameni cu preocupări obișnuite.
Ca să demonstreze cît de serioasă e amenințarea, conducătorul agenției britanice de contrainformații și securitate internă precizează că agenții străini au operat nu mai puțin de 10.000 de „abordări deghizate” ale unor oameni care lucrează în domenii sensibile.
Spionii vizează toate domenii variate de activitate
„Pentru a vorbi direct: dacă lucrați într-o afacere de înaltă tehnologie; sau dacă faceși cercetări științifice de ultimă generație; sau exportați pe anumite piețe, veți fi de interes – mai mult decât ați putea crede – pentru străini spioni. Nu trebuie să fiți speriați, ci preveniți”. Ken McCallum spun că cei vizați au fost, de multe ori, ținta unor mesaje online prin care se încerca manipularea lor.
Pericolul vine din partea Chinei, Rusiei și Iranului
Publicul ar trebui să fie la fel de atent la amenințările „mai puțin vizibile” reprezentate de state precum China, Rusia și Iran, avertizează șeful MI5.
Ken McCallum spune că toată lumea poate simți impactul activităților ostile – de la atacurile cibernetice până la știrile false. Aceste activități pot viza să trezească „frustrare și neplăceri”, dar și lucruri mult mai grave, precum pierderea mijloacelor de trai sau chiar a vieții”.
Atacuri asupra universităților britanice
Șeful agenției de contraspionaj s-a referit punctual la activitățile de spionaj care îi vizează pe academicieni, cercetători și oameni de afaceri, spunând că există încercări pe „scară largă” de a fura informații secrete.
„Vedem universități strălucite și cercetători din Marea Britanie cărora le-au fost furate sau copiat descoperirile. Vedem afaceri care și-au pierdut avantajele pe care le-au obținut cu atâta muncă. (…) Trebuie să edificăm, în timp, un nivel similar de conștientizare publică și rezistență în fața acestor amenințări, așa cum am făcut de-a lungul anilor în privința terorismului”.
Pasajele prezentate mai sus fac parte din raportul anual cu privire la amenințările la adresa securității Marii Britanii pe care șeful MI5, Ken McCallum, îl va prezenta astăzi la Londra. Informațiile despre discurs au apărut după ce Ben Wallace, secretarul apărării, a vorbit la Washington despre amenințarea pe care o reprezintă activitățile ostile ale Chinei și Rusiei. Wallace e de părere că puterea și viteza cu care China se dezvoltă, dar și ambițiile militare ale Beijingului „reprezintă potențial o amenințare”, notează news.sky.com. (sursa)