Victor Costache a demisionat din funcția de ministru al sănătății pe 26 martie 2020, la nici două săptămâni de la declararea stării de urgență și instalarea crizei sănătate. Nu avea nici un motiv să rămână la minister pe vremuri de pandemie, iar „misiunea” lui fusese parțial îndeplinită – ordonanța de urgență la care lucrase și care privatiza o parte din programele naționale de sănătate fusese adoptată într-o ședință-maraton nocturnă de guvernul PNL. Acum Guvernul Cîțu se pregătește de o nouă lovitură în favoarea privaților: coplata.
Pandemia a trecut, greul a rămas în urmă și Victor Costache a revenit în peisaj pe 1 februarie 2021. De data aceasta, în calitate de consilier onorific pe sănătate al premierului Florin Cîțu.
Coincidență sau nu, câteva luni mai târziu, Florin Cîțu semnează de unul singur un proiect de ordonanță de urgență care face un pas mai departe în direcția inițiată în ianuarie 2020 sub șefia lui Costache – sub pretextul plafonării, legiferează suplimentarea cu 10% a numărului de paturi contractate de spitalele private. Ca și în ianuarie 2020, totul sub stindardul libertății de a alege a pacientului.
Simpla posibilitate de a putea opta între spitalele publice și cele private nu este o idee greșită – în Franța, țara cu unul dintre cele mai performante sistem de sănătate din lume în ultimii ani, pacienții pot opta între spitalele private și cele publice, cheltuielile fiindu-le rambursate de către stat. Dar pentru ca lucrurile să funcționeze ca în Franța e nevoie de minimum două chestiuni – prima e finanțarea adecvată a sistemului medical, ceea ce ne lipsește cu desăvârșire, întrucât dintre toate statele membre UE, România alocă unul dintre cele mai mici procente din PIB sistemului de sănătate. Doi, modelul francez presupune legi și reglementări în interesul pacientului. La noi reglementările sunt întru profitul privaților.
Și așa ajungem la a doua mare problemă legată de proiectul de OUG semnat de Cîțu – introducerea coplății sau, mai exact, a contribuției personale suportate de către asigurați.
Simplu și pe înțelesul tuturor, acest lucru înseamnă că atunci când eu, pacient plătitor de contribuții de sănătate, voi merge la un spital privat, spitalul privat va fi îndreptățit legal să primească bani din două surse pentru spitalizarea mea – o dată de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate CNAS și a doua oară din buzunarul meu.
Citeşte întreaga ştire: Coplata. Sau când Guvernul Cîțu mai face un pas spre privatizarea sănătății pe banii noștri