PNRR-ul PNL+USR e atât de prost încât s-au dus la UE cu măsuri de austeritate și au luat 16 miliarde de euro împrumut doar ca să primească 13 miliarde în granturi!…

Cheltuielile cu pensiile vor rămâne la același nivel, fără să fie preconizate creșteri “ad hoc” ale pensiilor pe termen scurt și mediu, s-a angajat Guvernul în planul de reforme inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prezentat Comisiei Europene. De asemenea, Executivul are în vedere revizuirea vârstei de pensionare, modificarea prevederilor privind stagiul minim de cotizare de 25 de ani și eliminarea posibilității pensionării anticipate, relevă documentul obținut de Profit.ro.

Conform acestui plan, Guvernul își propune adoptarea unui nou proiect de lege privind pensiile publice, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului anul acesta.

Prevederile care vor fi incluse în noua reformă a pensiilor

– Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani. 

– Cheltuielile cu pensiile vor fi menținute la același nivel

– nu sunt preconizate creșteri ad hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu. 

– Creșterea echitabilă a gradului de adecvare pentru beneficiarii de pensii minime prin creșteri de pensii țintite pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

– Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

– Simplificarea sistemului de pensii speciale în măsura permisă de Constituție.

– Introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației, în timp ce este eliminat indicele de corecție.

– Este eliminată pensionarea anticipată.

– Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creșterea pensiei medii (în afară de modificările generate prin creșterea adecvării echitabile pentru beneficiarii de pensii minime).

– Revizuirea vârstei de pensionare în raport cu creșterea speranței de viață atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cel târziu până în 2035. 

– Îmbunătățirea sustenabilității pentru pilonul II, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul și permițând o diversificare a categoriilor de active din piața locală în care este permisă investirea activelor fondurilor.

Guvernul a estimat cheltuieli de 100 milioane euro pentru angajarea personalului temporar, achiziționarea unui nou sistem informatic pentru digitalizarea sistemului de pensii și asistență tehnică pentru pregătirea reformelor. (profit.ro)

Articolul precedentPfizer vrea ca vaccinarea să devină anuală, la fel ca pentru gripă
Articolul următorCJE BH solicită respect față de elevii bihoreni!